Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

Euro 2021: Η κρατική τηλεόραση της Β. Μακεδονίας αναφέρεται σε Εθνική "Μακεδονίας"

 Για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας, στο


Euro 2021 συμμετέχει η Εθνική "Μακεδονίας" καθώς έτσι αναφέρονταν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας οι σχολιαστές κατά τη διάρκεια του αγώνα κόντρα στην Αυστρία, που έγινε την Κυριακή (13/06) στο Βουκουρέστι, και στο επίκεντρο έρχεται εκ νέου η Συμφωνία των Πρεσπών.

Συνέχεια στο πώς θα πρέπει να ονομάζεται η Βόρεια Μακεδονία στο Euro 2021, δόθηκε, την Κυριακή (13/06), αφού η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας (MRT) που έχει τα δικαιώματα της διοργάνωσης, έκανε λόγο για Εθνική Ομάδα της «Μακεδονίας» και όχι «Βόρειας Μακεδονίας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Βόρειας Μακεδονίας, πριν από τον αγώνα με την Αυστρία για το Euro 2021, γίνεται λόγο για «μακεδονική» εκπροσώπηση και, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, στο Βουκουρέστι, οι σχολιαστές αναφέρονταν σε «Μακεδονία» και όχι σε Βόρεια Μακεδονία, κατά παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ χρησιμοποιήθηκε το ακρωνύμιο «MKD» το οποίο παρέπεμπε στο «Μακεδονία».

Αναλυτικά, όπως επισημαίνεται σε σχετική δημοσίευση της ΕΡΤ, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της γειτονικής χώρας χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό της Βόρειας Μακεδονίας και όχι μέσω ανταποδοτικού τέλους οπότε, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, οφείλει να χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της χώρας, δηλαδή το Βόρεια Μακεδονία.


https://sputniknews.gr/20210614/euro-2021-i-kratiki-tileorasi-tis-v-makedonias-anaferetai-se-ethniki-makedonias-14127033.html