Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Παραγωγή ρωσικών εμβολίων στην Ελλάδα: Τα εμπόδια στη συνεργασία των δύο χωρών

Πέρα από τις γεωστρατηγικές ισορροπίες, ο ολιγοπωλιακός


ανταγωνισμός που είναι ανεπτυγμένος στον χώρο του φαρμάκου αποτελεί τροχοπέδη στο να ευοδωθεί μια συνεργασία παραγωγής ρωσικών εμβολίων κατά του κορονοϊού από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Την προηγούμενη Πέμπτη (10 Ιουνίου), η ρωσική Δούμα έκανε πρόταση στην Ελλάδα να εξετάσει το ενδεχόμενο παραγωγής ρωσικών εμβολίων κατά του κορονοϊού. Η πρόταση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης μέσω διαδικτύου των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας Ελλάδας - Ρωσίας όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής πρόεδρος επιτροπής της Κρατικής Δούμα, Βαβέλ Φεντίαεφ.

Η πρόταση έρχεται σε μια στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι φόβοι για τέταρτο κύμα λόγω μεταλλάξεων -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο- είναι μεγάλοι κι όλα δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι η μόνη ασπίδα προστασίας που έχουμε τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Επιπλέον, η Ελλάδα μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία που λειτουργεί προσθετικά στα δομικά προβλήματα ανάπτυξης, αναζητά έναν βηματισμό ανάπτυξης και βελτίωσης της οικονομίας της.

Ήδη η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε. ασχολείται με την πιθανή αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, ενώ συμφωνία με τη Ρωσία για παραγωγή εμβολίου έχει υπογράψει και η Σερβία, αλλά και η Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι ώριμη να φιλοξενήσει τέτοιες επενδύσεις»

Η πρόταση των Ρώσων -που έχουν εγκρίνει τρία εμβόλια κατά του κορονοϊού- προς την Ελλάδα δείχνει καταρχάς τη δυναμική που έχει ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ