Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Η Τουρκία προκαλεί ευθέως το Ισραήλ με στρατιωτική εμπλοκή!

Η Άγκυρα ενεργοποίησε τη συνθήκη ασφαλείας που υπεγράφη το


2018 μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Η συμφωνία αυτή κινείται στο πλαίσιο της τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη και η ενεργοποίησή της έγινε περίπου στα κρυφά, ενώ επικυρώθηκε από το Eθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας την Τετάρτη 9 Ιουνίου, ενώ την επόμενη ημέρα 10 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προσφέρει στην Τουρκία τη δυνατότητα εκπαίδευσης των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή καθώς και την τουρκική Ακτοφυλακή. Παράλληλα, προβλέπει projects βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα με στόχο την ενίσχυση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και επιβολή της τάξης.

Η τουρκική πλευρά αναλαμβάνει τους τομείς εκπαίδευσης, παροχής τεχνικής βοήθειας και παροχής συμβουλών σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών μεταξύ της τουρκικής ΜΙΤ και της αντίστοιχης υπηρεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η συμφωνία όμως επεκτείνεται και σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα που αφορά τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.


https://www.olympia.gr/1445074/diethni/i-toyrkia-prokalei-eytheos-to-israil-me-stratiotiki-emploki/