Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021

Γιατί διστάζουν γιατροί και νοσηλευτές να εμβολιαστούν;

Η ελπίδα ήταν ότι όταν βρεθεί εμβόλιο, η πανδημία θα


τελειώσει. Τώρα που υπάρχουν εμβόλια, καταγράφεται διστακτικότητα από το προσωπικό των νοσοκομείων να εμβολιαστεί. Οι αρμόδιοι θεωρούν όμως ότι είναι ζήτημα χρόνου.

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρασκευάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Μια τεράστια επιτυχία, κατά την άποψη πολιτικών και επιστημόνων. Αλλά σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, η ευφορία είναι περιορισμένη - τουλάχιστον σε τμήματα του πληθυσμού. Συγκρατημένες αντιδράσεις έρχονται κυρίως από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο ανήκει σε εκείνες στις πληθυσμιακές ομάδες, που εμβολιάζονται με προτεραιότητα. Οι λόγοι είναι πολυσχιδείς και δεν σχετίζονται πάντα με πιθανούς ενδοιασμούς σε σχέση με το εμβόλιο.

Ίσως να είναι ζήτημα χρόνου

Κυρίως οι εργαζόμενοι στις εντατικές αντιλαμβάνονται πόσο πολύτιμο είναι το εμβόλιο

Κυρίως οι εργαζόμενοι στις εντατικές αντιλαμβάνονται πόσο πολύτιμο είναι το εμβόλιο

„Η ετοιμότητα του νοσηλευτικού προσωπικού να εμβολιαστεί διαφέρει” διαπιστώνει ο Μπερντ Μόιρερ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιδιωτικών Παρόχων Κοινωνικών Υπηρεσιών: „Υπάρχουν δομές όπου το προσωπικό εμβολιάζεται σε ποσοστό σχεδόν 100%, αλλά κι άλλες που τα 2/3 δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Είναι δύσκολο σε αυτή την χρονική στιγμή να αποκομίσει κανείς μία σαφή εικόνα”. Αλλά η διστακτικότητα του ιατρικού προσωπικού να εμβολιαστεί δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα. Ακόμη και για το εμβόλιο κατά της γρίπης σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ μόνο ένα 79% των ιατρών και ένα 47% του προσωπικού δέχθηκε να εμβολιαστεί. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εκδηλώσει την πρόθεση να εμβολιαστεί ποσοστό 73% των ιατρών και 50% του προσωπικού στη Γερμανία. Σε αυτό το αποτέλεσμα κατέληξε δημοσκόπηση της Γερμανικής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής και Πρώτων Βοηθειών DGIIN και της Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής Divi που δημοσίευσε η Γερμανική Ιατρική Εφημερίδα. “Τα ποσοστά έχουν στο μεταξύ ξεπεραστεί, γιατί από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί θεωρούμε ότι πολλοί αναθεώρησαν τη στάση τους”, υποστηρίζει εκπρόσωπος της Ένωσης. Το ότι παρόλα αυτά παρέμειναν πολλοί διστακτικοί, αποδίδεται πιθανότατα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην πόλη Χιούστον του Τέξας κάποιο νοσοκομείο πρόσφερε πριμ ύψους 500 ευρώ σε εκείνους που θα εμβολιάζονταν κατά του κορωνοϊού. Οι γιατροί στις ΗΠΑ κανονικά εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναλόγα με την περιοχή, από 1/4 μέχρι 1/3 από αυτούς αρνήθηκε. Το μήνυμα συνεχώς ήταν με το εμβόλιο η πανδημία θα τελειώσει. Τώρα όμως που υπάρχει εμβόλιο και ξεκίνησε ο εμβολιασμός, η διστακτικότητα κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού είναι μεγάλη. Οι αρχές φοβούνται ότι αυτό θα δώσει λάθος μηνύματα σε όσους Αμερικανούς περιμένουν τη σειρά τους. Το Ερευνητικό Κέντρο PEW δημοσίευσε έρευνα του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το 39% των 330 εκ. Αμερικανών πιθανότατα ή με βεβαιότητα δεν θέλουν αν εμβολιαστούν. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το ποσοστό ήταν και χειρότερα και προϊόντος του χρόνου θα αλλάζει όσο προχωρούν με επιτυχία οι εμβολιασμοί.


https://www.dw.com/el/γιατί-διστάζουν-γιατροί-και-νοσηλευτές-να-εμβολιαστούν/a-56159025