Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

AstraZeneca: Η κυβέρνηση πίεζε την Επιτροπή να αποσύρει την εισήγηση για παύση εμβολιασμών - Το παρασκήνιο

 Έντονο παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της Εθνικής


Επιτροπής Εμβολιασμών να σταματήσει την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών. 

Η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από το πρωί για την εισήγηση της Επιτροπής, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στα κυβερνητικά στελέχη, καθώς ήξεραν πως χιλιάδες πολίτες περίμεναν να εμβολιαστούν με την δεύτερη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου και μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβληματισμό και ακυρώσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή δέχτηκε αρκετές πιέσεις από το Μαξίμου και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποσύρει την εισήγησή της ή έστω να την μεταφέρει χρονικά για το μέλλον.

Και κυρίως να μην υπάρξει η ανακοίνωση την συγκεκριμένη χρονική περίοδο γιατί η κυβέρνηση δέχεται αρκετή κριτική για το εργασιακό νομοσχέδιο. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την «Αυγή», οι πιέσεις που ασκήθηκαν οδήγησαν την καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου να απειλήσει με παραίτηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, η σχέση «ειδικών» και Πολιτείας φαίνεται ότι περνάει κρίση, με την εργαλειοποίηση των «ειδικών» το προηγούμενο διάστημα να «σκάει» πλέον σαν ωρολογιακή βόμβα στα χέρια του Μαξίμου.

Τρέχουν να προλάβουν άρον - άρον τους νέους

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα ανάγκασε την κυβέρνηση να ανοίξει νωρίτερα ηλικιακές ομάδες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ξεστοκάρισμα του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες 30-39. Χθες, άνοιξε η πλατφόρμα για τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για την ηλικιακή κατηγορία 18-24, όπως είχε προαναγγείλει από τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το Μαξίμου βρίσκεται σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου απέναντι στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, ενόψει και της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. Έτσι, επιχειρείται ο όσο τον δυνατόν ταχύτερος εμβολιασμός των νέων πολιτών, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν στα ελληνικά νησιά στο άμεσο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι ούτε στα ελληνικά νησιά ο εμβολιασμός είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τις προσδοκίες που είχε χτίσει το Μαξίμου, με όχημα τη «Γαλάζια Ελευθερία»...

Τακτική AstraZeneca και με την Johnson & Johnson

Στα χνάρια του εμβολίου της Οξφόρδης κινείται το εμβολιαστικό πρόγραμμα και με το μονοδοσικό σκεύασμα. Η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι δίνεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε νέες γυναίκες, κάτω των 50 ετών, τις οποίες συμβούλευσε να εμβολιαστούν με εμβόλια τύπου mRNA (Pfizer και Moderna).

Πάνω από 20 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά το Pfizer

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ βρίσκονται περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της Pfizer. Τα περιστατικά εξετάζονται, καθώς έχουν χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, ωστόσο χθες η Βάνα Παπαευαγγέλου, που έκανε λόγο για 25-27 περιστατικά, ανέφερε ότι δεν έχουν όλα συσχετιστεί.


https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/995276_astrazeneca-i-kyvernisi-pieze-tin-epitropi-na-aposyrei-tin