Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021

Η Λευκορωσία, η πτήση της Ryanair και η υποκρισία της Δύσης: Περιστατικά που η ΕΕ θέλει να ξεχάσει

Σε κατάσταση σοκ, ο δυτικός κόσμος επιβάλλει κυρώσεις στη


Λευκορωσία. Αναλυτές θυμούνται στο Sputnik περιπτώσεις που η Δύση είχε κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τονίζοντας ότι ο μόνος που δεν έχει κάνει παραβιάσεις στην προκειμένη περίπτωση είναι η Λευκορωσία.

Ήταν 2013 όταν το αεροπλάνο του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, πραγματοποιούσε αναγκαστική προσγείωση στην Αυστρία, έπειτα από αμερικανικό αίτημα.

Οι ΗΠΑ πίστευαν πως στο συγκεκριμένο αεροπλάνο επέβαινε, ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος για τους Αμερικανούς: Ο πρώην πράκτορας της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, δεν βρισκόταν στο αεροσκάφος.

«Τότε οι βασικές χώρες της ΕΕ απαγόρευσαν στον πρόεδρο Μοράλες να διασχίσει τον εναέριο χώρο τους αναγκάζοντάς τον να προσγειωθεί στη Βιέννη. Για τον ίδιο λόγο, κατηγορείται σήμερα η Λευκορωσία, ότι κατέβασε ένα αεροσκάφος με σκοπό τον έλεγχο. Όμως η υποκρισία του ευρωατλαντικού άξονα είναι εκτός πραγματικότητας» επισημαίνει στο Sputnik o Δημήτρης Πατέλης, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας».

Τα δυτικά «πυρά» κατά της Λευκορωσίας ακολούθησαν την έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους και της κράτησης του Λευκορώσου δημοσιογράφου (κατ’ άλλους ακτιβιστή–μπλόγκερ), Ρομάν Προτασέβιτς.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ