Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

La Repubblica: Δάκτυλος Ερντογάν στη Μέση Ανατολή – Ο εναγκαλισμός του σουλτάνου με τη Χαμάς και ο υποδαυλιστικός ρόλος του Κατάρ!

Το συνδετικό κρίκο μεταξύ της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ


Ερντογάν και της παλαιστινιακής οργάνωσης της Χαμάς, η οποία συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ σε απάντηση τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, εξηγεί σε ανάλυσή της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica συμφωνα με το thefaq.gr

Η Χαμάς ιδρύθηκε πριν από 34 χρόνια, το 1987, ως τοπικό παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων και εναλλακτική, ισλαμιστική, επιλογή στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) του Γιάσερ Αραφάτ ενώ δηλωμένος στόχος της είναι η διάλυση του κράτους του Ισραήλ και η δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στη θέση του.

Παρά κάποιες μεγαλόστομες διακηρύξεις, η Χαμάς δεν επιδιώκει ένα παγκόσμιο τζιχάντ, όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS, τρομοκρατικές οργανώσεις από τις οποίες η παλαιστινιακή οργάνωση διαφοροποιείται και ιδεολογικά.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η Χαμάς είναι μία αποκλειστικά τοπικιστική οργάνωση, «αντιθέτως, αποτελεί όργανο ενός εκ των δύο αξόνων που διχάζουν σήμερα τη Μέση Ανατολή, ένα πιόνι – κλειδί της συμμαχίας μεταξύ Τουρκίας, Κατάρ και Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην οποία εντάσσεται, παρά τις αμφίσημες, ενίοτε, σχέσεις, και το Ιράν» εξηγεί σε κείμενό του -το οποίο αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα protagon.gr– ο Λορέντσο Βιντίνο, επικεφαλής του προγράμματος για τον εξτρεμισμό στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για μια ισλαμιστική παράταξη που υπερβαίνει το χάσμα που χωρίζει τους σουνίτες από τους σιίτες και αντιτίθεται στον άξονα Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Αιγύπτου, χωρών που διάκεινται εχθρικά προς το Ιράν και έχουν καλές σχέσεις με ΗΠΑ και Ισραήλ..

Υποστήριξη από την Τουρκία και το Κατάρ

Λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα -«κυρίως σε συναισθηματικό και προπαγανδιστικό επίπεδο» επισημαίνει ο ιταλός ειδικός- που έχει στον μουσουλμανικό κόσμο το παλαιστινιακό ζήτημα, δεν προκαλεί εντύπωση που η Χαμάς λαμβάνει από όλους όσοι την υποστηρίζουν τους απαραίτητους πόρους, όχι μόνον για να διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας και τους δύο εκατομμύρια κατοίκους της, αλλά και για να διατηρεί μία αξιόμαχη στρατιωτική δύναμη που φέρνει σε δύσκολη θέση το πανίσχυρο και άτεγκτο Ισραήλ. Φυσικά οι σύμμαχοι της Χαμάς της προσφέρουν επίσης υλικοτεχνική, πολιτική και διπλωματική υποστήριξη.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ