Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021

«Ενδείξεις δυνητικής αύξησης» περιστατικών Covid στην Αγγλία

 Το ποσοστό του πληθυσμού της Αγγλίας που διαγιγνώσκονται


θετικοί στον κορωνοϊό εμφανίζουν «πρώιμες ενδείξεις μιας δυνητικής αύξησης», αν και ο αριθμός των θετικών περιστατικών παραμένει χαμηλός, ανακοίνωσε το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Η νεότερη εβδομαδιαία έρευνα του ONS, που βασίζεται σε δεκάδες χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους, δείχνει πως την εβδομάδα έως τις 15 Μαΐου ενεργοί φορείς του ιού στην Αγγλία ήταν σχεδόν 50.000 άτομα, ή ένας στους 1.110 κατοίκους.

Η αναλογία αυτή συνιστά μικρή αύξηση από την αναλογία τους ενός φορέα ανά 1.340 κατοίκους που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνολικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται αυτή την περίοδο 22 λοιμώξεις κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους.

Παράλληλα, η επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση σε θέματα πανδημίας ανακοίνωσε μικρή αύξηση στην τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο σε 0,9-1,1 από 0,8-1,1 την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως, ως θετικό κρίνεται το γεγονός ότι από τα 60.000 άτομα που παρακολούθησαν από κοντά μια σειρά πιλοτικών αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων τις προηγούμενες εβδομάδες μόνο 15 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να μην ανησυχούν για την ανίχνευση μίας ακόμα παραλλαγής του ιού, που εντοπίστηκε αρχικά στην περιοχή του Γιόρκσιρ, στην ΒΑ Αγγλία.

Ο οργανισμός Δημόσια Υγεία Αγγλίας ανακοίνωσε ότι έχουν ανιχνευθεί 49 κρούσματα του στελέχους AV.1, κυρίως στην περιφέρεια Γιόρκσιρ και Χάμπερ.

Αν και η παραλλαγή θα παρακολουθείται, οι επιστήμονες αναφέρουν πως δεν υπάρχουν για την ώρα ενδείξεις ότι πρόκειται για πιο μεταδοτικό στέλεχος.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε πως για την ώρα δε βλέπει κάτι που να τον κάνει να σκέφτεται ότι πρέπει να υπάρξει παρέκκλιση από τον οδικό χάρτη που προβλέπει πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων στις 21 Ιουνίου. Δεσμεύθηκε δε ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις σκέψεις της κυβέρνησης έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης: Καραγιάννης: «Ξαφνιάστηκα με διψήφιο αριθμό» - Πετάμε μάσκες τον Ιούνιο;

Πηγή: ΚΥΠΕ