Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021

Οι Τούρκοι «ανάβουν φωτιές» σε Θράκη και Κρήτη

Τις τελευταίες ημέρες ένας ολόκληρος στόλος τουρκικών


αλιευτικών «περικύκλωσε» την Κρήτη. Πήγαν να «προστατευθούν από τον καιρό» και έξι από αυτά κατέληξαν στο λιμάνι της Σούδας.

Κάποιοι αφελείς μπορεί να αρκεσθούν στην τουρκική εκδοχή. Ότι τα αλιευτικά πήγαιναν στην Μάλτα και «εξ συμπτώσεως» τα έφεραν οι άνεμοι στην Κρήτη. Κάποιοι άλλοι μπορούν να μας πουν ότι πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό».

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020 πάλι ο καιρός έφερε το τουρκικό ερευνητικό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πάλι ο καιρός. Πάλι το περιστατικό ήταν μεμονωμένο.

Από την στιγμή που τα περιστατικά είναι επαναλαμβανόμενα δεν μπορούμε να τα θεωρήσουμε μεμονωμένα. Πόσο μάλλον όταν συμβαίνουν στις περιοχές εκείνες για τις οποίες οι Τούρκοι εγείρουν αξιώσεις. Τότε στο Καστελλόριζο και τώρα νοτίως της Κρήτης, όπου ακόμη και την κυριαρχία μας στην Γαύδο αμφισβητεί η Άγκυρα. Όσο για την Σούδα, αποφεύγουμε να δεχθούμε εκεί τουρκικά πλοία, ακόμη και αν μετέχουν σε συμμαχικούς σχηματισμούς.

Δεν θέλουμε να μπαίνουν και να χαρτογραφούν την βάση στην οποία ελλιμενίζονται και Αμερικανοί και εφαρμόζονται ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας. Και τώρα δεχθήκαμε έξι αλιευτικά. Η απόσταση ανάμεσα στο εμπορικό λιμάνι και την ναυτική βάση είναι αμελητέα. Το σημειώνουμε αυτό για την περίπτωση που κάποιοι θα πιαστούν από τις λεπτομέρειες και θα θελήσουν να αμφισβητήσουν την ουσία των όσων επισημαίνουμε.

Θα επέτρεπαν άραγε οι Τούρκοι σε ελληνικά αλιευτικά ή άλλα πλοία να βρουν καταφύγιο στην Μαρμαρίδα (Αξάζ όπως την ονομάζουν) αν αντιμετώπιζαν προβλήματα;

Οι κινήσεις όμως δεν περιορίζονται στην Κρήτη.

Οι Τούρκοι μας περικυκλώνουν. Κινούνται και στην Θράκη.

Αυτό που απέτυχαν να κάνουν εξαπολύοντας χιλιάδες μουσουλμάνων εισβολέων στον Έβρο, το επιχειρούν δημιουργώντας αναταραχή στην μειονότητα της Ξάνθης και της Ροδόπης. Δεν είναι κάτι νέο, αλλά κάθε φορά εμφανίζονται να κάνουν ένα καινούργιο βήμα.

Τώρα, για πρώτη φορά μετά δεκαετίες είδαμε στους δρόμους της Ξάνθης κινητοποίηση μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης με επικεφαλής τον ψευδομουφτή που θέλει να επιβάλει η Άγκυρα. Ναι μεν το θέμα προβλήθηκε ως μείζον γεγονός όχι όμως στην πλήρη του διάσταση. Ότι δηλαδή ο Ερντογάν κινητοποιεί μουσουλμανικούς πληθυσμούς γενικά κατά της Δύσης.

Δεν είναι καθόλου συγκυριακό ότι αυτή η κινητοποίηση έγινε τις ημέρες κατά τις οποίες στην περιοχή (πεδίο αρμάτων Πετρωτού) διεξάγεται μεγάλης κλίμακας ελληνο-αμερικανική στρατιωτική άσκηση.

Τώρα να αναφέρουμε και το γεγονός ότι στις κινητοποιήσεις των μουσουλμάνων μετείχε και τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι εμμέσως έτσι δίνει αναγνώριση στα ενεγούμενα του Ερντογάν; Αντιλαμβάνεται το κόμμα της αριστεράς σε τι κυκεώνα εμπλέκεται.

Και όλα αυτά σε μια στιγμή κατά την οποία η κατάρρευση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές για την Ελλάδα. Δεν είναι πλέον μόνον η Κρήτη στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος. Είναι και οι προσβάσεις προς τον Εύξεινο Πόντο. Μετά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχουμε σοβαρές κινήσεις για αμερικανική βάση και στην Ξάνθη. Μιλούμε δηλαδή πλέον και για τις προσβάσεις της Βαλκανικής.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο, ότι η Τουρκία «βάζει φωτιές» στις δύο περιοχές ιδιαιτέρου στρατηγικού ενδιαφέροντος. Στην Κρήτη και την Θράκη.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ