Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021

Έφυγε από την Ελλάδα η πρέσβειρα της Κίνας: Προσωπικοί λόγοι ή διπλωματική ρήξη λόγω παρέμβασης ΗΠΑ;

Γυρνώντας, υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ, την πλάτη της στον


κινεζικό κολοσσό της Huawei, που πρωτοστατεί διεθνώς στις τεχνολογίες 5G, η ελληνική κυβέρνηση δυσαρέστησε την Πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία και αποχώρησε από την Αθήνα;

Η πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Τσανγκ Τσιγιουέ, αποχώρησε από τη χώρα μας. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Η είδηση δεν πέρασε ούτε στα ψιλά των ελληνικών Μέσων. Ξένες διπλωματικές πηγές έκαναν ωστόσο λόγο για «πιθανή δυσαρέσκεια της πρέσβειρας» λόγω της πρόσδεσης της χώρας μας στο άρμα της 5G τεχνολογίας των ΗΠΑ, αντί για της Huawei, όπως ανέμενε η κινεζική πλευρά. Μια παραφιλολογία άρχισε να σέρνεται παρασκηνιακώς, με κυβερνητικούς παράγοντες να αποφεύγουν να σχολιάσουν ακόμη και ανωνύμως, αν όντως επήλθε διπλωματική ρήξη με την Κίνα, λόγω της τεχνολογίας 5G ή αν είναι προσωπικοί οι λόγοι αποχώρησης της πρέσβειρας από την Ελλάδα.

Μιας πρέσβειρας, να σημειώσουμε, αρκούντως υπερκινητικής, η οποία στην αρχή της χρονιάς (25/1/21) είδαμε να συνομιλεί με μάσκες και να ανταλλάσσει δώρα με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για την από κοινού διοργάνωση του «2021 Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας». Αυτή ήταν και η τελευταία δημόσια εμφάνισή της στη χώρα μας, ενώ είχε προηγηθεί (στις 14/1/21) συνάντησή της με την Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου. Πέρσι η πρέσβειρα τη Κίνας είχε πρωτοστατήσει στην αδελφοποίηση Σετσουάν και Αττικής, είχε συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, με τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον υφυπουργό Εξωτερικών.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ