Τετάρτη, 5 Μαΐου 2021

Μάστιγα για τα ταξίδια τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Aπαγορεύουν κάθε «υγειονομικό πάσο» 40 πολιτείες στις ΗΠΑ

Ντόρος έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες για τα


πιστοποιητικά εμβολιασμού και συγκεκριμένα μετά τον Ιανουάριο, όταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει ένα είδους «φακέλωμα» των ταξιδιωτών. 

Μία πρόταση που αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Κομισιόν και έτσι το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν ένα υγειονομικό πάσο για να μπορέσουν να ταξιδέψουν (όχι ακριβώς το ίδιο με αυτό που είχε προτείνει ο Κ.Μητσοτάκης). 

Παρόλα αυτά ήδη υπάρχουν πολλά προβλήματα, εκτός βεβαίως τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς υπάρχουν πολλά πλαστά πιστοποιητικά υγείας, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στις αεροπορικές. 

Στην Ευρώπη, τα ψεύτικά πιστοποιητικά Covid-19 εξελίσσονται σε μάστιγα για τις αερομεταφορές. Οι αεροπορικές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν πληθώρα περιπτώσεων επιβατών που ταξιδεύουν με πλαστά πιστοποιητικά υγείας Covid-19.

Στην Deutsche Lufthansa AG έχει επιβληθεί πρόστιμο έως και 25.000 ευρώ από τη Γερμανία για την επιβίβαση επιβατών με ψεύτικα ή λανθασμένα έγγραφα. Στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, οι πρόσθετοι έλεγχοι πέραν από τον έλεγχο των συνόρων οδήγησαν σε ουρές άνω των έξι ωρών για την άφιξη επιβατών. Αυτό συμβαίνει με μόλις 541.000 επιβάτες που διήλθαν από το αεροδρόμιο τον Μάρτιο, μειωμένος αριθμός δηλαδή κατά 91,7% από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η ΕΕ θέλει οι αεροπορικές εταιρείες να επιβάλλουν τους περιορισμούς που θέτει, αλλά αυτό καθιστά τις αεροπορικές εταιρείες υπεύθυνες για τον εντοπισμό εύκολα παραποιημένων εγγράφων.

Ο χρόνος αναμονής των έξι ωρών με μειωμένη κίνηση 91,7% είναι η απόλυτη παράνοια που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και που συμβαίνει περισσότερο στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά πάντως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις 28 Μαρτίου, η Washington Post ανέφερε ότι «Τα διαβατήρια εμβολιασμού βρίσκονται στο δρόμο. Η διοίκηση του Μπάιντεν και οι ιδιωτικές εταιρείες εργάζονται για να αναπτύξουν έναν τυπικό τρόπο χειρισμού διαπιστευτηρίων».

Επίσης ο Καναδάς θα απαιτήσει τη χρήση διαβατηρίου εμβολιασμού για είσοδο στην χώρα.

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού πωλούνται μέχρι και στο Ebay με τα βρετανικά ΜΜΕ να γράφουν πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που τα δέχεται», με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, πως η Ελλάδα θα δέχεται και την κάρτα εμβολιασμού του NHS. 


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ