Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

Ξαναμοιράζουν τα Βαλκάνια για τη “Μεγάλη Αλβανία” – Το non paper φωτιά

Προβληματισμό σε όλα τα Βαλκάνια προκαλεί ένα non paper,


στο οποίο γίνεται λόγος για αλλαγή των συνόρων στην περιοχή με επίκεντρο εξελίξεις στο Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτό το άγνωστη για την ώρα προέλευσης ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο φέρεται να έφτασε και στις Βρυξέλλες, προκαλώντας και εκεί προβληματισμό και αναστάτωση.

Στο έγγραφο γίνεται σαφής αναφορά σε αλλαγές των συνόρων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Αλλαγές, οι οποίες φαίνεται ότι περιλαμβάνουν την ειρηνική διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, με παράλληλη προσάρτηση περιοχών από την Σερβία και την Κροατία. Το περίεργο είναι ότι το “έγγραφο φάντασμα”, όπως αποκαλείται, δεν εστιάζει στο Κόσοβο, αλλά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας protothema.gr, το έγγραφο αυτό, οι συντάκτες του οποίου παραμένουν άγνωστοι, φαίνεται ότι έχει παραλήπτη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Το γραφείο του ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου δεν επιβεβαιώνει βέβαια την είδηση, όμως δεν την διαψεύδει κιόλας, όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Το non paper “φάντασμα”

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ήδη από την περασμένη Δευτέρα, υπήρξαν κάποιες εικασίες στην Κροατία, την Σλοβενία και την  Βοσνία-Ερζεγοβίνη για το αν ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα, ήταν πραγματικά ο αποστολέας ενός non paper στις Βρυξέλλες, στο οποίο γίνεται αναφορά για την αλλαγή συνόρων σε χώρες που δημιουργήθηκαν μετά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Παραλλήλως, ο πρεσβευτής της Σλοβενίας, η οποία τον Ιούνιο αναλαμβάνει και την προεδρία της ΕΕ, φέρεται ότι κλήθηκε για εξηγήσεις, ενώ ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε την Τετάρτη στο Σεράγεβο για να στηρίξει την ακεραιότητα της Βοσνίας.

Όσο θολή και αν είναι όμως η κατάσταση σχετικά με τους συντάκτες του non paper (η Deutsche Welle υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας είναι ένας από αυτούς), το  σενάριο ότι παραλήπτης του συγκεκριμένου εγγράφου είναι ο Σαρλ Μισέλ ενισχύεται από το γεγονός ότι το γραφείο του δεν παίρνει καμία θέση. Και αυτό την ώρα που η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, δηλαδή το διπλωματικό σώμα της ΕΕ, δηλώνουν πλήρη άγνοια. Το ίδιο αναφέρουν και αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι κανένα τέτοιο έγγραφο δεν παρουσιάστηκε στους αντιπροσώπους των κρατών μελών.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ