Σάββατο, 24 Απριλίου 2021

«Εκδρομή» στη Γενεύη με συγχυσμένο πλάνο: Αυτό που αξίωνε χθες η Τουρκία, μετατρέπεται σε «λάβαρο» της ελληνικής πλευράς

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - Η Γενεύη είναι κομμάτι της μακράς


ιστορίας του Κυπριακού. Από τις κρίσιμες εκείνες διασκέψεις, το τραγικό καλοκαίρι του 1974,  αλλά και σε πολλές άλλες συναντήσεις στη συνέχεια, η ελβετική πόλη, ήταν πάντα «φιλόξενη», χωρίς να προκύψει, όμως, αποτέλεσμα.

Το γιατί, είναι μια μεγάλη συζήτηση και έχει να κάνει με το γεγονός ότι σχεδόν ποτέ δεν συζητήθηκε η ουσία του Κυπριακού. Με τάσεις αυτοχειρίας προτάχθηκε ο «δικοινοτικός χαρακτήρας»  και όχι το θέμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ακόμη μια διάσκεψη στη Γενεύη. Η Πενταμερής θα είναι άτυπη, γιατί έτσι βολεύει την κατοχική Τουρκία, η οποία κατάφερε να διεξαχθούν συζητήσεις χωρίς ατζέντα.

Κι αυτό έγινε με τη συναίνεση της ελληνικής πλευράς, η οποία έπεσε στην παγίδα και συμφώνησε στο ανακοινωθέν της 3ης Νοεμβρίου 2020, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ: χωρίς όρους και προϋποθέσεις και (άρα) όλα στο τραπέζι.

Στη Διάσκεψη δεν θα είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία, ως εάν να είναι εκλιπούσα και παρόλο που αυτή είναι που πρωτίστως θα επηρεασθεί από τις συζητήσεις και την έκβασή τους. Στη Γενεύη, επειδή έτσι το καθόρισε η Άγκυρα και έσυρε τους υπόλοιπους στην ίδια λογική, θα προταχθεί η κυριαρχική ισότητα.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ