Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021

Τουρκικό θράσος: Μιλούν για προσχεδιασμένη διπλή προβοκάτσια από την Ελλάδα

Για «προσχεδιασμένη διπλή προβοκάτσια» της Ελλάδας κατά


της Τουρκίας κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα «Χουριέτ»  συνδυάζοντας την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και την έξοδο ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης.

Η εφημερίδα αναφέρει πως την ημέρα που ο Νίκος Δένδιας βρίσκονταν στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ελλάδα εξέδιδε Navtex (για τις 17-18 Απριλίου) για έρευνες γαλλικού πλοίου νότια της Κύπρου, εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», κάτι όμως που «δεν έπιασε, καθώς η Τουρκία απάντησε, «απομακρύνοντας το ελληνικό ερευνητικό πλοίο με γαλλική σημαία από την υφαλοκρηπίδα ‘της’».

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, δημοσιογράφος που συνήθως αποτυπώνει τις θέσεις της τουρκικής προεδρίας, σε άρθρο του στη «Χουριέτ» προαναγγέλλει ότι θα υπάρξει κλήση του Έλληνα και Γάλλου πρέσβη στην Άγκυρα στο τουρκικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις.

«Δεν επιτράπηκε στην Ελλάδα να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Γαλλίας στην Άγκυρα αναμένεται να κληθούν στο υπουργείο Εξωτερικών», αναφέρει, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Δένδιας έτυχε φιλοξενίας μεγαλύτερης από αυτής που του άξιζε, καθότι έγινε δεκτός ακόμη κι από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.

«Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας, ο Δένδιας έτυχε φιλοξενίας στην Άγκυρα μεγαλύτερης από ό,τι του άξιζε. Έγινε δεκτός ακόμη κι από τον πρόεδρο Ερντογάν. Η Άγκυρα έστρωσε ένα έδαφος διαλόγου στην Ελλάδα, την οποία δέχτηκε σε υψηλότατο επίπεδο, αλλά παρ’ όλα αυτά, ο Δένδιας προτίμησε την κρίση», σχολιάζει ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί στη «Χουριέτ», ο οποίος κάνει λόγο για «σχεδιασμένη στρατηγική εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη, προτού ο Δένδιας έρθει στην Τουρκία».

«Αποδείχθηκε ότι η στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δεν ήταν μια αυθόρμητη ενέργεια. Αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα, την ώρα που έστελνε τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια στην Άγκυρα, αναλάμβανε παράλληλα δράση για να φέρει το υπό γαλλική σημαία πλοίο της εντός της υφαλοκρηπίδας μας στη Μεσόγειο την ίδια μέρα. Η Αθήνα προφανώς σχεδίαζε μία ταυτόχρονη κρίση. Αυτό κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα είναι υπέρ της κρίσης κι όχι του διαλόγου. Διπλή κρίση. Ταυτόχρονη κρίση», υποστηρίζει ο Σελβί.

Ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί στη συνέχεια περιγράφει ότι «παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας έως τις 17 Απριλίου να επιλύσει το πρόβλημα μέσω διπλωματικών καναλιών, το υπό γαλλική σημαία πλοίο εισέρχεται στην υφαλοκρηπίδα μας. Το ελληνικό ερευνητικό πλοίο προειδοποιείται το μεσημέρι και καλείται να αποχωρήσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Ωστόσο, δεν λαμβάνεται καμία θετική απάντηση από το γαλλικής σημαίας πλοίο. Στη συνέχεια, εντείνονται οι προειδοποιήσεις στο ερευνητικό πλοίο, το οποίο συνεχίζει την πορεία του προς τα ανατολικά της Μεσογείου. Βλέποντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω, το ερευνητικό πλοίο, αφού δήλωσε ότι σταματά τις ερευνητικές του δραστηριότητες, βγαίνει εκτός της υφαλοκρηπίδας μας υπό τη στενή παρακολούθηση των πλοίων μας. Υποχωρεί στα ανατολικά της Κρήτης».

Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, «αυτό το γεγονός δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα κοινή ελληνο-γαλλική πρόκληση. Σκοπός είναι να καταδείξει την Τουρκία ως τη χώρα που κλιμακώνει την κρίση. Αλλά η Τουρκία δεν πέφτει στην παγίδα που προετοιμάστηκε από κοινού από τον Μητσοτάκη και τον Μακρόν».

Τέλος ο αρθρογράφος της Χουριέτ, Αμπντουλκαντίρ Σελβί αναρωτιέται αν η «διπλή προβοκάτσια» της Ελλάδας, όπως την ονομάζει, έχει ως απώτερο στόχο να «τορπιλίσει» την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη μεταξύ 27-29 Απριλίου.


https://www.thepressroom.gr/amyna/toyrkiko-thrasos-miloyn-gia-proshediasmeni-dipli-probokatsia-apo-tin-ellada