Τρίτη, 27 Απριλίου 2021

Τα περί ανεξαρτησίας των παλιών σοβιετικών "δορυφόρων"! Είπατε τίποτα; Σκάστε και... σκάψτε!

Όταν στις αρχές του 1945 ο σοβιετικός στρατός απελευθέρωνε τη


μία μετά την άλλη τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είχε ισοπεδώσει ο χιτλερικός στρατός, ο θρυλικός στρατάρχης Ζούκοφ έλεγε: "να δείτε που, ενώ εμείς τους απελευθερώνουμε, θα έρθει στιγμή που θα μας αποκαλέσουν... κατακτητές"!

Λόγια προφητικά ενός ανθρώπου που ένιωθε τον ύπουλο τρόπο δράσης, την ψυχολογία γκάνγκστερ των τότε... συμμάχων!

Ελάχιστοι «θυμούνται» σήμερα τις... φοβερές και τρομερές κατηγορίες της Δύσης κατά της ΕΣΣΔ, πριν από 40 χρόνια ότι χρησιμοποιεί, τάχα, τις άλλες χώρες του σοσιαλισμού ως δορυφόρους. Στο τέλος εκείνης της διαμάχης η γιγάντια προπαγανδιστική μηχανή έφερε αποτέλεσμα, η αντεπανάσταση κέρδισε.

Παρουσίασαν την πτώση του τείχους του Βερολίνου ως κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας! Τα κολαστήρια Νταχάου, Άουσβιτς, Μαουτχάουζεν, Σομπιμπόρ κ.ά. ρίχτηκαν στη λήθη. Σαν να μην υπήρχαν.

Σήμερα 30 χρόνια μετά την «αποδορυφοροποίηση», πόσο ελεύθερες και ανεξάρτητες είναι οι χώρες αυτές; Να, μόνο το παράδειγμα της διαμάχης των ημερών μεταξύ Τσεχίας και Ρωσίας αξίζει να αναλυθεί ώστε να ξετυλιχθεί ένα κουβάρι-δείγμα της πολυδιαφημισμένης σύγχρονης ανεξαρτησίας και εθνικής "κυριαρχίας" του συνόλου των χωρών αυτών!

Η Τσεχία κρατά τα μακάβρια σκήπτρα κρουσμάτων και θανάτων στην Ε.Ε ανάλογα με τον πληθυσμό της. Μετά από σωρεία δηλώσεων των ηγετών της ότι επιθυμεί να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο, Sputnik V, στις 19/4 επρόκειτο να επισκεφθεί τη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με σκοπό να κάνει συγκεκριμένη την επιθυμία. Στις 17/4, περιέργως πώς, στην Πράγα «θυμήθηκαν» (ή τους θύμισαν), ότι για την έκρηξη που έγινε σε στρατόπεδο πυρομαχικών το 2014, «κατά πάσα πιθανότητα» (highly likely), ενέχονται πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών! Και, χωρίς χρονοτριβή, η Πράγα απελαύνει 18 Ρώσους διπλωμάτες! Η Μόσχα απαντά, και απαντά σκληρά.

Η γειτονική Σλοβακία σπεύδει να εκφράσει «αλληλεγγύη» και απελαύνει Ρώσους. Χωρίς να απαιτήσει αποδεικτικά στοιχεία, έτσι από αλληλεγγύη. Τι έχει μεσολαβήσει νωρίτερα; Στις αρχές Μαρτίου ο τότε πρωθυπουργός, Ματόβιτς, τόλμησε να κάνει δήλωση ότι δεν θα περιμένει τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκου, (ΕΜΑ), να πιστοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο και να βλέπει τους συμπατριώτες του να πεθαίνουν. Έστειλε αεροσκάφος του στρατού και -άκουσον, άκουσον- αγόρασε δύο εκατ. εμβόλια! Σε δύο εβδομάδες αναγκάστηκε σε παραίτηση ο υπουργός υγείας που πρωτοστάτησε στην αγορά, αργότερα υπέκυψε στις αφόρητες πιέσεις και ο ίδιος. Συνέπεια, τα εμβόλια παραμένουν αχρησιμοποίητα, η κατάσταση στη χώρα με τα κρούσματα παραμένει τραγική! Η πρόεδρος της χώρας, ο ΥΠΕΞ και ο νέος υπουργός Υγείας παραμένουν πιστοί στην... ευρωπαϊκή αλληλεγγύη!


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ