Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

Η μάχη 300 κατοίκων στο Φυλάκιο Ορεστιάδας: "Θα χτίσουμε εκκλησία ίδια με την Αγία Σοφία"

Φανή Χαρίση - Μια εκκλησία 70 τετραγωνικών μέτρων, ίδια με


την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, θα χτίσουν οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού Φυλάκιο, δίπλα στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας μεταναστών, για να ανακόψουν την επέκταση των δομών και την αύξηση της χωρητικότητάς τους. Οι 300 κάτοικοι του χωριού Φυλάκιο Ορεστιάδας δίπλα στα τουρκικά σύνορα, δίνουν τη δική τους μάχη προσπαθώντας να αποτρέψουν την επέκταση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών και προσφύγων και του Προαναχωρησιακού Κέντρου.

Αποστολή του Sputnik στον Έβρο: Φανή Χαρίση
Ένα μικρό χωριό, σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις των δυο δομών φιλοξενίας (ΚΥΤ) και κράτησης αλλοδαπών που δεν δικαιούνται άσυλο και στη συνέχεια απελαύνονται (ΠΡΟΚΕΚΑ). Βρίσκονται περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά.
Η καθημερινότητα των λιγοστών κατοίκων του -οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι υπερήλικες- έχει αλλάξει δραματικά, καθώς οι νέοι εγκατέλειψαν το Φυλάκιο για να βρουν μια καλύτερη ζωή είτε σε μεγάλες πόλεις είτε ακόμα και στο εξωτερικό. Το δημοτικό σχολείο εδώ και χρόνια παραμένει κλειστό και άδειο αφού πλέον δεν υπάρχουν παιδιά για να φοιτήσουν σε αυτό.
Φυλάκιο Ορεστιάδας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.04.2021
Φυλάκιο Ορεστιάδας
Το σχέδιο της κυβέρνησης για να αυξήσει τη χωρητικότητα σε ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους που είναι αποφασισμένοι να το σταματήσουν θυμίζοντας τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου όταν χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Το Φυλάκιο απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις Καστανιές.
Το ΚΥΤ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.04.2021
Το ΚΥΤ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας
Ο πρόεδρος του χωριού Χρήστος Τυρμπάκης μάς υποδέχεται έξω από τις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ λέγοντας μας ότι οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όσων μεταναστών ζουν σε αυτές, όχι όμως να αυξηθεί η χωρητικότητά τους.
https://sputniknews.gr/20210410/i-mahi-300-katoikon-sto-fylakio-orestiadas-tha-htisoyme-ekklisia-idia-me-tin-agia-sofia-11505297.html?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr