Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Πως η ΜΙΤ χρησιμοποιεί σαν όχημα την αναπτυξιακή βοήθεια – Ο ρόλος της ΤΙΚΑ

Ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν διεξάγει παράνομες


επιχειρήσεις στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο μέσω ενός συγγενή του που έχει “φυτέψει” στα ηγετικά κλιμάκια της ΤΙΚΑ (Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού, η οποία ασχολείται με την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας σε τρίτες χώρες). Ο Φιντάν προωθεί μυστικές επιχειρήσεις και μέσω του γαμπρού του Αλί Οζγκιούν Οζτούρκ, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Τμήματος της TIKA για την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο.

Αυτό όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα ταξίδια του Οζτούρκ δείχνουν ότι δεν είναι συνηθισμένος αξιωματούχος ενός αναπτυξιακού οργανισμού. Έχει υφάνει ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών στις δύο αυτές γεωγραφικές περιοχές με τη στρατολόγηση ξένων αξιωματούχων, χρησιμοποιώντας σαν όχημα τη βοήθεια και το πολιτιστικό έργο της ΤΙΚΑ.

Ο ίδιος ο Φιντάν έχει διατελέσει διοικητής της ΤΙΚΑ από το 2003 έως το 2007, πράγμα που ήταν σκαλοπάτι για την άνοδο του στην ηγεσία της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ. Κατά την διάρκεια της θητείας του εκεί είχε προσλάβει και προωθήσει τον γαμπρό του. Όταν ο Φιντάν διορίστηκε επικεφαλής της MIT χρησιμοποίησε τον γαμπρό του για να συντονίσει τις επιχειρήσεις της TIKA με την επίσημη υπηρεσία πληροφοριών.

Η TΙKA χρησιμοποιείται για να επηρεάσει την πολιτική κρατών μέσω των τουρκικών μειονοτικών κομμάτων στα Βαλκάνια, αλλά και για να δημιουργήσει ομάδες πίεσης υπέρ του Ερντογάν στον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Αφρική. Ο Φιντάν διαχειρίστηκε την εν λόγω υπηρεσία ως κλάδο της τουρκικής “ήπιας δύναμης”, αλλά και σαν μηχανισμό συλλογής πληροφοριών.

Ο πολυσχιδής γαμπρός

Τα ταξίδια του γαμπρού δεν περιορίζονται στην Κεντρική Ασία και στον Καύκασο. Έχει εμφανιστεί σε καυτά σημεία από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική, όπου οι στοχευμένες επιχειρήσεις της MIT απαιτούσαν την παρουσία του, αν και η επίσημη εντολή του αφορά μόνο στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Ως απόστρατος αξιωματικός ο Οζτούρκ δεν ήταν κατάλληλος για αξιωματούχος στην TIKA. Δεν πέρασε, άλλωστε, την τυπική διαδικασία πρόσληψης. Μπήκε “αλεξιπτωτιστής” από τον Φιντάν. Η τοποθέτησή του αμφισβητήθηκε δημοσίως το 2014, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση (CHP) κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για νεποτισμό, για αυθαίρετη πρόσληψη χωρίς τη νόμιμη διαδικασία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν παρακάμπτει το αντίστοιχο ΑΣΕΠ (KPSS), προσλαμβάνοντας υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος AKP, ενώ χιλιάδες άλλοι που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα παρακάμπτονται. Οι προσλήψεις στην ΤΙΚΑ και στα ιδρύματά της γίνονται με προσωρινές συμβάσεις. Αν οι προσλαμβανόμενοι αποδέχονται να παίξουν τον ρόλο του κατασκόπου εγγράφονται στο μισθολόγιο των συνεργατών της ΜΙΤ. Ο τότε εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χαλούκ Κοτς είχε ανακοινώσει τα ονόματα 85 ατόμων που είχαν προσληφθεί από κρατικούς υπηρεσίες λόγω των δεσμών τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο τότε πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, φίλος της οικογένειας Φιντάν, είχε αποκρούσει την κριτική.

Σε ρυθμούς ραπ οι διαδηλωτές στην Ισπανία – "Πετροβολούν" μοναρχία και ποινικό κώδικα

Ο Φιντάν αναδιοργάνωσε την ΜΙΤ με εντολές του Ερντογάν, την εκκαθάρισε από εκατοντάδες πράκτορες που δεν ήταν εμπιστοσύνης και κάλυψε τις κενές θέσεις με ισλαμιστές, εθνικιστές και νεοοθωμανιστές. Με νομικές τροποποιήσεις η MIT απέκτησε ακόμη και το δικαίωμα να δημιουργήσει δική της μονάδα ειδικών δυνάμεων, με προσλήψεις στελεχών κυρίως από την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού (KKK). Αυτή η μονάδα διεξήγαγε “μαύρες επιχειρήσεις” (black ops, false flag) προς όφελος του καθεστώτος Ερντογάν. Στους πράκτορες του MIT, εξάλλου, παρέχεται κάλυψη και πλήρης ατιμωρησία για τις πράξεις τους.

Σύμφωνα με οδηγία του Ερντογάν, η MIT επενδύει σε μη τουρκικές μουσουλμανικές ομάδες σε ξένες χώρες, στρατολογώντας ξένους πράκτορες για πολιτικούς σκοπούς, αλλά και για τον εξοπλισμό και χρηματοδότηση τζιχαντιστικών ομάδων στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στην υπόλοιπη Ασία. Σε ορισμένες επιχειρήσεις η TIKA έχει χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα. Δεκάδες πράκτορες της MIT έχουν “φυτευτεί” στην ΤΙΚΑ για να διευκολύνεται η δράση τους. Για παράδειγμα χρησιμοποιήθηκαν οι υπάλληλοι της TIKA έχουν χρησιμοποιηθεί ως ταχυμεταφορείς για τη χρηματοδότηση οργανώσεων.

ΤΙΚΑ και Παλαιστίνη

Από πολύ νωρίς η ΤΙΚΑ άπλωσε τα πλοκάμια της στην Γάζα, προσφέροντας άφθονο ρευστό στην Χαμάς, η οποία το διοχετεύει κατά το δοκούν. Το 2010 ο γράφων είχε την ευκαιρία να δει ουρές Παλαιστινίων, οι οποίοι περίμεναν έξω από γραφεία της ΤΙΚΑ στη Γάζα να λάβουν επίδομα από την τουρκική βοήθεια. Μιλώντας με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Χαμάς Αχμέντ Γιούσεφ (είχε προηγηθεί επίσκεψη Ελλήνων βουλευτών λίγους μήνες πριν) μου είχε πει: «Καλοί και οι Ελληνες, μας αγαπάνε, αλλά στα λόγια. Δείτε τον Ερντογάν και πόσο απλόχερα μας δίνει χρήματα. Δείτε τι κάνει η ΤΙΚΑ για εμάς».

Παλαιστίνιος αναλυτής που ζει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και συνδέεται με ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, υποστηρίζει ότι η TIKA έχει αυξήσει το αποτύπωμα της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη με την ίδρυση σχολείων και τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τα τουρκικά σχολεία είναι εκπαιδευτικά ανώτερα αυτών της Παλαιστινιακής Αρχής και γι’ αυτό η παλαιστινιακή ελίτ τα προτιμάει. Αυτά τα σχολεία, όμως, προάγουν την τουρκική κουλτούρα και γλώσσα και σε φτωχούς ή ορφανούς μαθητές.

Ισραηλινός αναλυτής υποστηρίζει ότι το πρόσφατα ιδρυθέν από την ΤΙΚΑ Ισλαμικό Κέντρο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί σφηκοφωλιά προπαγάνδας υπέρ της Τουρκίας, προωθώντας τα υποτιθέμενα τουρκικά δικαιώματα στην περιοχή, αλλά και το μίσος για το Ισραήλ. Η πληθώρα τουρκικών σημαιών που είναι αναρτημένες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι μια αδιάψευστη μαρτυρία για την τουρκική επιρροή εκεί, η οποία συχνά απασχολεί την ισραηλινή κυβέρνηση και Βουλή.

Ποιος είναι ο πραγματικός πραξικοπηματίας στην Αρμενία

Στις 6 Οκτωβρίου 2020, ο υπουργός Εξωτερικών Γισραέλ Κατζ είχε δώσει εντολή στο υπουργείο του να προετοιμάσει σχέδιο για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της ΤΙΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ σκοπεύει να ανακαλέσει το διπλωματικό καθεστώς του διευθυντή της TIKA στην Ιερουσαλήμ, καθιστώντας την παρουσία του στο Ισραήλ παράνομη. «Η εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τελείωσε. Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ» έχει δηλώσει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Η διείσδυση της ISIS και η παγκόσμια εξάπλωση

Από το 2017 υπάρχουν και ενδείξεις ότι το ISIS έχει διεισδύσει στις τάξεις της ΤΙΚΑ μέσω του τότε ιδρυθέντος Ιδρύματος Μααρίφ. Το ίδρυμα ιδρύθηκε από την τουρκική κυβέρνηση για να αναλάβει τη διαχείριση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είχε ιδρύσει το κίνημα Γκιουλέν εκτός Τουρκίας. Το Ίδρυμα Μααρίφ ελέγχει σχολεία σε όλα τα Βαλκάνια όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι με κονδύλια της ΤΙΚΑ.

Όπως φάνηκε από διάφορα γεγονότα με διορισμένους από το Μααρίφ εκπαιδευτικούς και κληρικούς, αυτά τα σχολεία διαδίδουν μηνύματα υπέρ του ακραίου Ισλάμ (σαλαφισμός), ακόμα και υπέρ του ISIS. Τα πολλά τέτοια κρούσματα στο παρελθόν ανάγκασαν την ΤΙΚΑ να διαψεύσει την εμπλοκή της, με τον ισχυρισμό ότι δεν τοποθετούσε το προσωπικό. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι εποπτεύει το ίδρυμα Μααρίφ που διορίζει το προσωπικό.

Το Ίδρυμα Μααρίφ διευθύνει σχολεία και σε Σομαλία, Σουδάν, Γκαμπόν και Γουινέα, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις και με άλλες αφρικανικές χώρες για την αντικατάσταση των σχολείων που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, από σχολεία του Ιδρύματος Μααρίφ. Με τον τρόπο αυτό ανέλαβαν την διοίκηση σχολείων και τζαμιών σε Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Βουλγαρία και Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Πρόσφατα η ΤΙΚΑ και το ίδρυμα Μααρίφ, άρχισαν δραστηριότητες και στην Λατινική Αμερική, ενώ δραστηριοποιούνται και στις ΗΠΑ, όπου διατηρούν δεσμούς με μουσουλμάνους γερουσιαστές. Η ΤΙΚΑ συνεχίζει την δραστηριότητα που άρχισε ο Φιντάν, να στρατολογεί δηλαδή νέους τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτοί παρέχουν πληροφορίες για τις τοπικές τουρκικές κοινότητες και φακελώνουν όποιον δεν συμφωνεί με τον Ερντογάν, ενώ προετοιμάζονται και για να χρησιμοποιηθούν ως πληροφοριοδότες από όποια θέση εργασίας κι αν αναλάβουν.

Η ΤΙΚΑ δεν είναι η μόνη υπηρεσία που χρησιμοποιείται από την ΜΙΤ για να καλύπτει πράκτορες και μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Σε επόμενο άρθρο θα εξετάσουμε τον ρόλο και άλλων ευαγών ιδρυμάτων, όπως είναι η διαβόητη ΜΚΟ “Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής” (IHH).


https://slpress.gr/diethni/pos-i-mit-chrisimopoiei-san-ochima-tin-anaptyxiaki-voitheia-o-rolos-tis-tika/