Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021

Κίνδυνος διχασμού και στο Άγιον Όρος για το Ουκρανικό

Αν και το Άγιο Όρος προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από


την διαμάχη Μόσχας -Φαναρίου για το ουκρανικό τελευταία πληθαίνουν οι φωνές που οδηγούν σε διχασμό τις μονές. Η Ρωσική Εκκλησία από τη στιγμή που Οικουμενικό Πατριαρχείο απέδωσε στην Ουκρανία την αυτοκεφαλία της διέκοψε την κοινωνία με το Φανάρι αλλά και τον Άθω απαγορεύοντας στην ουσία σε προσκυνητές να το επικσέπτονται. 

Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει προβληματισμό σε όλους. Για το λόγο αυτό Έλληνας καθηγητής στο κατέχει την θέση του καθηγητή στην Έδρα Ιστορίας της Εκκλησίας στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov» ο κ. Αλέξανδρος Ζωϊτάκης μιλώντας στο RIA Novosti τόνισε πως η Μόσχα θα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της τουλάχιστον με τις μονές που δεν ταυτίζονται με τον Βαρθολομαίο.

Η θέση αυτή οδηγεί μοιραία σε διχασμό της μοναστικής κοινότητας αφού τα περισσότερα μοναστήρια συντάσσονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει και την ευθύνη για το Άγιον Όρος.

Παράλληλα μια τέτοια τακτική θα προκαλούσε και άλλα προβλήματα καθώς οι όποιοι επισκέπτες προσκυνητές θα κινούνταν  με "μαύρη" λίστα χωρίζοντας στα δύο το "Περιβόλι της Παναγιάς".Μια τέτοια εξέλιξη θα μετάφερε την κόντρα της Μόσχας με το Φανάρι σε ένα χώρο που επικρατεί η τάξη και αποχή...από τα εγκόσμια. 


https://www.thepressroom.gr/