Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020

Ανακοινώθηκε Συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας-Λιβύης με την νόμιμη αρχή του Κοινοβουλίου της…

Image
Προσθέτει ότι η ”Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και το τέλος των εξωτερικών παρεμβάσεων στη Λιβύη.Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες”.
Ανακοίνωσε την λειτουργία Ελληνικού Προξενείου στη Βεγγάζη έδρα του Χαφτάρ κι εμπορικές συναλλαγές… Τόνισε ”συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές.Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής – και μάλιστα ελληνικής – προέλευσης.”

Image
Τέλος δήλωσε ”είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.”
Ο κ. Δένδιας προσθέτει πως ” Αναγνωρίζουμε μόνο τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως τον εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού και τον Εθνικό στρατό της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη Haftar και θα συνεργαστούμε μαζί τους πολιτικά και στρατιωτικά.” Aπό την πλευρά του το κοινοβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, συμφωνία για τη σύσταση επιτροπής για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα.
Η συμφωνία της οριοθέτησης θα γίνει αποδεκτή από το λιβυκό κοινοβούλιο…..«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας. Ο Σάλεχ θεωρείται από τους 3 πρωταγωνιστές του λιβυκού ως ο άνθρωπος που είναι πιο κοντά στο γαλλικό άξονα…Η δήλωση αυτή συμπίπτει με την ανακοίνωση της Γαλλίας σήμερα ότι αποσύρεται από την επιχείρηση IRINI των ΕΕ/NATO στη Μεσόγειο για εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς Λιβύη μετά το επεισόδιο με φρεγάτες τουρκικές. Η Γαλλία μάλιστα εξέφρασε τη δυσφορία της προς ΝΑΤΟ ότι δεν της παρείχε κάλυψη στη διαμάχη της με το άλλο μέλος την Τουρκία.. Μετά την αποχώρηση της Γαλλίας από την επιχείρηση IRINI στη Μεσόγειο, πιθανόν έρχεται ο περιφερειακός πόλεμος αφού ουσιαστικά τελείωσε ο διαμεσολαβητικός ρόλος Γαλλίας και δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για να μην ξεκινήσει πόλεμος στη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα με την νυν επιχειρούμενη συμφωνία επιχειρεί να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την συμφωνία GNA-Τουρκία… Ωστόσο από την άλλη ισχυροποιεί πλέον έμπρακτα την κόντρα με τουρκικό παράγοντα αφού πλέον και επίσημα υπάρχει αλληλοδιεκδίκηση.. Αναμένεται θερμό καλοκαίρι με τον πολιτικοστρατιωτικό υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο στα ελληνοτουρκικά με την Κύπρο μη εξαιρουμένη…
Απομένουν συμφωνίες αντίστοιχες με Αίγυπτο και Κύπρο για να συμπληρωθεί το παζλ μετά την πρώτη αυτή με Ιταλία….
Το ένα σκέλος είναι η χάραξη και υλοποίηση της συμφωνίας που είναι σε επίπεδο διπλωματικό το άλλο είναι η προάσπιση αυτής και είναι επιχειρησιακό κομμάτι…
Σήμερα έγινε ένα ακόμη βήμα για χάραξη ΑΟΖ με Αίγυπτο που προφανώς κι έχει δρομολογηθεί…
Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της στην ανατολική Λιβύη σχολιάζει το geopolitics.
dimpenews.com