Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

Ερντογάν για Πόλη: Κατάκτηση εδαφών & καρδιών - Ωφελέσαμε όπου κατακτήσαμε

Σκληρή απάντηση στην Αθήνα λόγω της αντίδρασής της για την Αγία Σοφία έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και σε όσους αποκαλούν «άλωση» την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453.
 
Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του «Σίγμα» Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια νοσοκομείου στη συνοικία Χαντίμκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, μετά το νοσοκομείο αναφοράς που εγκαινίασε νωρίτερα στο παλαιό αεροδρόμιο Ατατούρκ, δήλωσε:
«Οι πρόγονοί μας θεωρούσαν την κατάκτηση όχι μόνο κατάκτηση εδαφών, αλλά και κατάκτηση καρδιών. Τις τελευταίες ημέρες βγαίνουν κάποιοι που δεν ξέρουν και ονομάζουν την κατάκτηση ως ‘άλωση’. Εάν τους ρωτήσετε, δεν γνωρίζουν καν την έννοια της κατάκτησης. Η κατάκτηση αποτελεί έναρξη, η κατάκτηση αποτελεί κατάκτηση καρδιών ειδικά, αλλά πού να το γνωρίζουν ότι έχει αυτό το πνεύμα η κατάκτηση κάποιοι», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα που επικρίνει την Τουρκία για την Αγία Σοφία όταν εκείνη δεν έχει ούτε ένα τζαμί στην Αθήνα.
«Πριν από έναν αιώνα όπου εμείς αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε τα δικά μας τζαμιά και μνημεία-σύμβολα, τα γκρέμισαν. Να, τώρα στην Αθήνα δεν υπάρχει ούτε ένα τζαμί μας, τα γκρέμισαν όλα. Αλλά εμείς σε μία πόλη σαν την Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε το ίδιο. Μόνο αυτό να δούμε, καταλαβαίνουμε από εκεί και πέρα το μεγαλείο της καρδιάς του προγόνου μας (Μωάμεθ Πορθητή)».
Ο Ερντογάν υποστήριξε μάλιστα ότι οι κατακτήσεις των Οθωμανών έκαναν καλό στην ανθρωπότητα κι ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής μπήκε στην Κωνσταντινούπολη ως σωτήρας…
«Οι πρόγονοί μας ξεκινώντας έναν αιώνα πριν και κατά τη διάρκεια των αιώνων προετοίμασαν την κατάκτηση από άκρη σε άκρη της Ανατολίας, της Θράκης, των Βαλκανίων, στέλνοντας στα σύνορα στρατιώτες να μελετήσουν τον τρόπο κατάκτησης με βάση την ηθική, τις γνώσεις τους και με μία επιμέλεια.
Τον Σουλτάνο τον Μωάμεθ τον Β’,​​ ο οποίος κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, δεν τον υποδέχθηκαν ως εχθρό, αλλά ως σωτήρα. Ο πρόγονός μας όποιο μέρος κι αν κατέκτησε, όπως και την Κωνσταντινούπολη, έκανε το σωστό, το ομόρφυνε, το ωφέλησε, έκανε καλό στην ανθρωπότητα. Όταν η Αγία Σοφία, ένα ιερός χώρος λατρείας, ήταν σχεδόν ετοιμόρροπη, την καλώπισε και την παρέδωσε γιατί ήταν το τρόπαιο της κατάκτησής του στους Μουσουλμάνους για χώρο λατρείας. Και δεν άγγιξε κανένα άλλο χώρο λατρείας».

https://www.sigmalive.com/news/greece/632004/erntogan-gia-poli-kataktisi-edafon-amp-kardion-ofelesame-opou-kataktisame