Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Γιατί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αυξάνει την ποσότητα της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς

Η Ρωσική Εκκλησία
Την αύξηση της ποσότητας της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς αποφάσισε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, επικαλούμενη πως η ενισχυμένη παρουσία του κρασιού [αλκοόλης] μπορεί να σκοτώσει τον κορονοϊό COVID-19, σύμφωνα με ειδικούς ιολόγους.
Ο κορονοϊός COVID-19 πλήττει όλο τον κόσμο και χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα και θάνατοι έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές του κόσμου. Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, ακόμα και στην Ελλάδα, έχει βρεθεί η Θεία Κοινωνία.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε, όμως, να αυξήσει την ποσότητα της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς για να σκοτώσει τον κορονοϊό λόγω του κρασιού που εμπεριέχεται σε αυτήν.
Ειδικότερα, ο αρχιερέας Λεονίντ Καλίνιν, μέλος του Πατριαρχικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό:
«Σύμφωνα με ειδικούς ιολόγους, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο μυστήριο [...] είναι αρκετά υψηλή για να σκοτώσει αυτούς τους ιούς. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ως εκ τούτου, καταρχάς, το ίδιο το μυστήριο δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης με επαρκή ποσότητα [αλκοόλης]».
Προσέθεσε ότι οι πιστοί δεν επιτρέπεται πλέον να ασπάζονται Σταυρούς και εικόνες και ότι το κρασί για τη Θεία Κοινωνία θα εμφιαλώνεται σε σκεύη μιας χρήσης.
Ο ίδιος, ακόμα, διευκρίνισε ότι στις εικόνες έχουν χρησιμοποιηθεί αντισηπτικοί παράγοντες και ότι αυτά τα προληπτικά μέτρα είναι επαρκή κατά την άποψή του.
Την Τρίτη, ο Πατριάρχης Κύριλλος ενέκρινε ένα ευρύ φάσμα νέων κατευθυντήριων γραμμών για τη λατρεία και τα μυστήρια, τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας, «οι κανόνες έχουν συνταχθεί, λαμβάνοντας υπόψη την κανονική και λειτουργική παράδοση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση πιάτων μίας χρήσης, γάντια υγιεινής και την αναστολή των κατηχητικών σχολείων.

https://sputniknews.gr/thriskeia/202003196754046-koronoios-giati-i-rosiki-orthodoxi-ekklisia-auxanei-tin-posotita-tis-theias-koinonias-stous-pistous/