Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ στοχεύει στην προσάρτηση εδαφών της Παλαιστίνης

Τουρκική σημαία
Η Τουρκία βλέπει την «συμφωνία του αιώνα» που πρότειναν οι ΗΠΑ την Τρίτη ως ένα θνησιγενές σχέδιο που στοχεύει στην προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή νωρίτερα την ημέρα, δηλώνοντας ότι είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία τόσο για το Ισραήλ όσο και για τους Παλαιστινίους.
«Το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο είναι θνησιγενές. Αποσκοπεί στην καταστροφή της διαδικασίας διευθέτησης μεταξύ των δύο κρατών και στη διευκόλυνση της προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.
«Ο παλαιστινιακός λαός και τα εδάφη του δεν είναι προς πώληση: η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν βήματα για τη νομιμοποίηση της ισραηλινής κατοχής» επισημαίνεται στη δήλωση.
Σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και η αντίδραση του Παλαιστινίου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έκανε λόγο για συνομωσία.
Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ δεν είναι προς πώληση και χαρακτήρισε το σχέδιο «συνωμοσία», υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία «δεν πρόκειται να συμβεί» και ότι ο κόσμος θα την πετάξει στον «σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».
Πριν από την παρουσίαση της συμφωνίας, ο Τραμπ είπε ότι είχε στείλει επιστολή στον Αμπάς, δίνοντάς του τέσσερα χρόνια για να μελετήσει το σχέδιο που υπέβαλαν οι ΗΠΑ και να διαπραγματευτεί τη συμφωνία με το Ισραήλ.
Ο  Τραμπ πρόκρινε τη λύση των δύο κρατών, και σημείωσε πως η Ιερουσαλήμ «θα παραμείνει "αδιαίρετη πρωτεύουσα" του Ισραήλ», βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ.
Σημείωσε ακόμη ότι αν το σχέδιο γίνει δεκτό, οι ΗΠΑ θα ανοίξουν «με περηφάνια» πρεσβεία για την Παλαιστίνη στην ανατολική Ιερουσαλήμ όπου βάσει του σχεδίου θα βρίσκεται η παλαιστινιακή πρωτεύουσα.

https://sputniknews.gr/tourkia/202001286101206-tourkiko-YpeX-to-eirineutiko-shedio-tramp-stoheuei-stin-prosartisi-edafon-tis-palaistinis/