Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019

Ερντογάν σε HΠΑ: Περιμένουμε να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας αυτή τη φορά

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Νέο μήνυμα με παραλήπτη τις ΗΠΑ στέλνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρτζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω της κατάπαυσης πυρός στη βορειανατολική Συρία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρτζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η Άγκυρα αναμένει από τις ΗΠΑ να διευκολύνουν την αποχώρηση των δυνάμεων του YPG / PKK από τη βόρεια Συρία, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει ξανά την επιχείρησή της αλλά με διαφορετικό τρόπο.
Παράλληλα, μιλώντας σε αντικαπνιστική εκδήλωση, σύμφωνα με το Anadolu, ζήτησε από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους απέναντι στην Άγκυρα.
«Αναμένουμε από τους Αμερικανούς μας συμμάχους να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους αυτή τη φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι συνολικά 765 τρομοκράτες του YPG / PKK, συμπεριλαμβανομένων και υψηλόβαθμων στην ιεραρχία μαχητών, εξουδετερώθηκαν στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκστρατείας της χώρας στη βόρεια Συρία.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ, όχι με τρομοκράτες, και πως κάποιοι προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν αυτό το γεγονός.
Υπογράμμισε δε ότι η Τουρκία θα «απολαύσει» την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τη ζώνη ασφαλείας και ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα πάρει την προστατευόμενη ζώνη υπό την προστασία της.
 «Έχουμε κάνει καλή μελέτη, όλα τα πρότζεκτ είναι έτοιμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στις 9 Οκτωβρίου, η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» για την εξάλειψη των τρομοκρατών, όπως αποκαλεί τους Κούρδους, από τη βόρεια Συρία.
Στις 17 Οκτωβρίου, η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός για 120 ώρες για να επιτρέψει την αποχώρηση των δυνάμεων του YPG / PKK από την σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας.

https://sputniknews.gr/kosmos/201910204938754-erdogan-ipa-yposxeseis-syria/