Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019

Με Κρουζ από το Ιράν το χτύπημα στη Σ. Αραβία λένε οι ΗΠΑ: Στο Ριάντ εσπευσμένα ο Πομπέο

Εσπευσμένα για την Σαουδική Αραβία αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο για να συζητήσει την “αμερικανική απάντηση” στις επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco.
Tην ίδια ώρα Αμερικανός αξιωματούχος, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Ουάσιγκτον έχει την “βεβαιότητα” ότι η επίθεση  του Σαββάτου   διαπράχθηκε από το ιρανικό έδαφος και ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ.
Είναι προφανές ότι υλοποιείται αυτό που χθες είχε προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλαδή, η “συνεννόηση με τη Σαουδική Αραβία”. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, “πρέπει να κάτσουμε κάτω και να βγάλουμε άκρη … Η Σαουδική Αραβία δέχθηκε την επίθεση, όχι εμείς”.
Παρά το γεγονός ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούτι, που πραγματοποιούν συχνά, από την Υεμένη, ρίψεις βαλλιστικών πυραύλων εναντίον στόχων στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν στοιχεία που επιτρέπουν να εντοπιστεί η προέλευση των πυρών, σημείωσε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
  • Στο ερώτημα, που του τέθηκε, εάν η Ουάσιγκτον έχει τη βεβαιότητα ότι οι πύραυλοι προήλθαν από ιρανικό έδαφος, ο αξιωματούχος απάντησε «ναι». Επίσης, απάντησε καταφατικά στο ερώτημα εάν γνωρίζει αν χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ.
Αρνήθηκε, εντούτοις, να διευκρινίσει τον αριθμό των πυραύλων Κρουζ που χρησιμοποιήθηκαν.
«Δεν θα υπεισέλθω σε αυτού του είδους τις πληροφορίες» απάντησε.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε μόλις χθες, ερευνά την προέλευση της επίθεσης. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι αναλόγως των ευρημάτων θα υπάρξει και απάντηση.
Πάντως, ο Αμερικανός αξιωματούχος, δήλωσε πως “η αμερικανική διοίκηση ετοιμάζει έναν φάκελο για να αποδείξει τα λεγόμενά της και να πείσει τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τους Ευρωπαίους, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα”.
Ο Πομπέο στο Ριάντ
Οπως  ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο  επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο πρόκειται να αναχωρήσει  εκτάκτως για τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συζητήσει την “απάντηση” των ΗΠΑ στις επιθέσεις εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
Σε ομιλία του στο ινστιτούτο μελετών Heritage Institute, ο Πενς είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει τα στοιχεία που διαθέτει για τις επιθέσεις και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή.
  • Εάν το Ιράν εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να πιέσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Τεχεράνης, θα αποτύχει, πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ