Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019

Μπαράζ πυρκαγιών σε όλη τη χώρα μέσα σε λίγες ώρες - Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Μπαράζ πυρκαγιών σε όλη τη χώρα μέσα σε λίγες ώρες - Συναγερμός στην
Μπαράζ πυρκαγιών σημειώθηκε από τις 14.00 το μεσημέρι της Δευτέρας σε Αττική και επαρχία, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό και κυρίως στην Πυροσβεστική. Τριάντα δύο πυρκαγιές εκδηλώθην συνολικά από το πρωί.
Οι περισσότερες πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο ή σβήστηκαν γρήγορα, καθώς υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των συναρμόδιων φορέων.
Στην Αττική, μετά την πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία τελικά τέθηκε υπό έλεγχο, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στο Κορωπί, στα Νέα Παλάτια Ωρωπού και στην Σαλαμίνα.
Σημειώνεται, ότι λόγω της πυρκαγιάς είχε διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου, στο ύψος της Β′ και Γ΄εισόδου Κερατέας, στο ρεύμα προς Αθήνα. Τελικά, αποκαταστάθηκε αργά το μεσημέρι.
Στο Κορωπί η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Χατζίδια, αλλά πριν από λίγο τέθηκε υπό έλεγχο, από επτά πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο με τρία οχήματα, τα οποία συνέδραμαν και εθελοντές με δικά τους οχήματα.
Την ίδια περίπου ώρα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα Νέα Παλάτια Ωρωπού, επίσης σε χαμηλή βλάστηση, αλλά και αυτή τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, από 11 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.
Στην Σαλαμίνα εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα στην περιοχή Κακή Βίγλα, αλλά αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης και σβήστηκαν πριν προλάβουν να πάρουν διαστάσεις.
Αργότερα το απόγευμα ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Δρούγος Φθιώτιδας η οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τέθηκε υπό έλεγχο.
Για την κατάσβεση της κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μια ομάδα επτά ατόμων, πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροσκάφη τύπου «πεζετέλ».
Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν ακόμη στην Ιτέα και μία ακόμα σε αγροτοδασική έκταση, με μεγάλη ποσότητα αγροτικών υπολειμμάτων, στην περιοχή Άνω Βούναινα Κιλελέρ Λάρισας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη. Αργά το απόγευμα βρίσκονταν σε ύφεση.
Στην Άνω Βούναινα έσπευσαν 40 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 2 αεροσκάφη Canader ενώ στην Ιτέα  33 πυροσβέστες, 13 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 2 αεροσκάφη PZL και 2 Canader με τη συνδρομή υδροφόρων O.T.A.
Από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σβήστηκαν επίσης άλλες δυο πυρκαγιές, στον Κάτω Αλισσό Αχαΐας και στην περιοχή Καρδαμά Ηλείας.
Όπως έγινε γνωστό, από τις 6:00 το πρωί έως τις 7.15 το απόγευμα, εκδηλώθηκαν σε όλη την επικράτεια 32 δασικές πυρκαγιές, στις οποίες συνολικά επιχείρησαν 317 πυροσβέστες, 137 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές, και περιοδικά τα εναέρια μέσα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρέθηκαν στις παραπάνω περιοχές, διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Πηγή: ΑΠΕ