Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019

Ερντογάν: Δεν ξεχνώ το Μπούργκενστοκ

Ερντογάν: Δεν ξεχνώ το Μπούργκενστοκ
Ευρύ έδαφος συμβιβασμού με την ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία την προσεχή περίοδο, ελπίζει ότι θα επιτευχθεί, ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της που έδωσε στο Μπούργκενστοκ. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι επιθέσεις εναντίον της πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία είναι σαν να ρίχνουν αλάτι και πιπέρι στις πληγές.
Πρόσθεσε πως για την Τουρκία η ΕΕ είναι ακόμη ο πιο στενός, πιο ισχυρός, πιο ωφέλιμος υποψήφιος φίλος και θέλουμε να παραμείνει έτσι. “Φτάνει να δούμε ότι και η Ευρώπη έχει την ίδια πρόθεση. Για κάθε βήμα που θα κάνουν εμείς θα κάνουμε δέκα”, ανέφερε.

Σε ομιλία του στη διευρυμένη σύνοδο των επαρχιακών προέδρων του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν είπε ότι πλέον η Τουρκία έχει δύο γεωτρύπανα που της ανήκουν. “Από τη μια υπάρχουν πλοία μας που κάνουν έρευνα εκεί, ανήκουν σε μας. Αυτά εργάζονται στην περιοχή. Οι κύριοι ενοχλούνται. Γιατί; Εκεί εμείς κάναμε και κάνουμε τα απαραίτητα βήματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Στην Κύπρο υπάρχουν οι ομογενείς μας και εμείς στην Κύπρο δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα. Στην Κύπρο εμείς ως Τουρκία είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι εγγυήτριες χώρες. Η ΕΕ είναι σαν παρατηρητής. Αλλά ποτέ δεν έκανε αυτό που της αναλογούσε”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν ξεχνά τις συνομιλίες στο Μπουργκενστόκ, επαναλαμβάνοντας το τουρκικό επιχείρημα πως “με το δημοψήφισμα, οι Τ/κ είπαν ναι στις αποφάσεις του Μπούργκενστόκ με 65% και η απέναντι πλευρά (Ε/Κ) είπε όχι με 75%. Το 75% που είπε όχι το ενέταξαν στην ΕΕ και τους αδελφούς μας της βορείου Κύπρου δεν τους ενέταξαν”.

“Υπήρχαν υποσχέσεις τους για οικονομική βοήθεια, ούτε και αυτές τις τήρησαν. Αυτοί είστε εσείς; Αυτοί είστε εσείς. Ποτέ δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις σας. Το ίδιο κάνουν τώρα και με τους F35. Αν γίνει τέτοιο βήμα….εμείς δεν είμαστε ένα κράτος φυλής. Δεν είμαστε καθόλου μια φυλή. Εμείς είμαστε ένα κράτος Τουρκικής Δημοκρατίας με ιστορία δύο χιλιάδων χρόνων”, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία βλέπει την ΕΕ “ως τον μεγάλο εμπορικό συνέταιρο και συνοδοιπόρο μας για τα ανθρώπινα ζητήματα και θέλουμε να συνεχίσουμε να την βλέπουμε”.

“Η οδός για τη συνέχιση αυτής της πρόθεσής μας είναι και η ΕΕ να προσεγγίσει με την ίδια αντίληψη. Δεν ξεχάσαμε αυτά που μας υποσχέθηκε η ΕΕ για την πλήρη ένταξή μας. Παρότι εμείς εκπληρώσαμε τις υποσχέσεις μας στο μεταναστευτικό γνωρίζουμε τις υποσχέσεις που έδωσε και αυτά που έκανε η απέναντι πλευρά τόσο για την οικονομική βοήθεια όσον και για τον αποκλεισμό από τις θεωρήσεις διαβατηρίων. Πρέπει οπωσδήποτε να τα επαναθεωρήσει αυτά και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “οι επιθέσεις εναντίον της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία είναι σαν να έχουν ρίξει αλάτι και πιπέρι στις πληγές”.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι “για την Τουρκία η ΕΕ είναι ακόμη ο πιο στενός, πιο ισχυρός, πιο ωφέλιμος υποψήφιος φίλος”. “Και θέλουμε να μείνει έτσι. Φτάνει να δούμε ότι και η Ευρώπη έχει την ίδια πρόθεση. Για κάθε βήμα που θα κάνουν εμείς θα κάνουμε δέκα. Θέλω να ελπίζω ότι την επόμενη περίοδο θα πετύχουμε ένα πιο ευρύ έδαφος συμβιβασμού με την ΕΕ στο θέμα των πολιτικών της περιοχής και ιδιαίτερα της Συρίας και της ανατολικής Μεσογείου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί”, δήλωσε.

Για τους S400, o  Τούρκος Πρόεδρος είπε “ελπίζω οι ΗΠΑ να κινηθούν με την κοινή λογική στο θέμα της αγοράς των S400 της Τουρκίας από τη Ρωσία». “Οι S400 συνεχίζουν να έρχονται. Τον Απρίλιο του 2020 θα ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα συστήματα ενεργά”, ανέφερε.

Ανέφερε, επίσης, ότι “θέλω να δηλώσω ότι καμιά απειλή και κυρίως η πρόταση για αποκλεισμό της από τα F35, δεν θα αποτρέψει τη χώρα μας από το να λάβει μέτρα ασφαλείας”. “Να μας συγχωρέσετε. Δεν τα δίνετε τα F35; Εμείς σε αυτό το θέμα θα πάρουμε τα μέτρα μας και θα στραφούμε αλλού. Επειδή εμείς δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια”, δήλωσε.

“Λίγο έμεινε η Τουρκία να μπορεί να ανταποκριθεί στις δικές της ανάγκες και των φίλων της στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Πρώτα ο Αλλάχ σε μερικά χρόνια θα υπάρχει μια άλλη εικόνα για την Τουρκία”, είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψουν να τρυπηθεί το κάστρο της Τουρκίας. 
 
Πηγή: philenews