Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

Πόσο επικίνδυνο είναι στ’ αλήθεια το… ‘Mad Max’ Ναυτικό του Ιράν;

Σμήνη βαριά οπλισμένων ταχυπλόων σε μαζικές «ασύμμετρες επιθέσεις» εναντίων αμερικανικών πολεμικών. Θα μπορούσε να ήταν σκηνή από κάποια ταινία Mad Max, όμως είναι ένα από τα επιχειρησιακά δόγματα του Ιρανικού Ναυτικού. Και η Τεχεράνη δεν προσπαθεί καν να το κρύψει, αντιθέτως μάλιστα.

Το Ίντερνετ είναι γεμάτο από ιρανικά προπαγανδιστικά βίντεο που δείχνουν πως πολλά μικρά εξοπλισμένα σκάφη μπορούν να καταστούν δυνητικώς μεγάλο πρόβλημα. Το κακό με τις ασκήσεις είναι ότι τα παροπλισμένα πλοία-στόχοι συνεργάζονται θαυμάσια παίζοντας τον ρόλο του εχθρού που νομοτελειακά καταβυθίζουν οι -πάντα– νικηφόρες φίλιες δυνάμεις. Πόση αξία έχει όμως το «ελαφρύ Ναυτικό» του Ιράν εναντίον του ισχυρότερου Ναυτικού στον κόσμο;

Το ισλαμικό Ιράν ανέκαθεν αποτελούσε πηγή ανησυχίας για τις ΗΠΑ καθώς από τον Περσικό περνά το «αίμα» του σύγχρονου κόσμου –το πετρέλαιο. Τα αβαθή νερά του Κόλπου περιορίζουν την κίνηση της ναυσιπλοΐας, ιδίως τα μεγάλα τάνκερ, σε προβλεπόμενες οδούς διέλευσης. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί τα πλοία που πλέουν στον Περσικό, πολιτικά και πολεμικά, είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε νάρκες, πυραυλικές επιθέσεις και «ασύμμετρες» προσβολές από εξοπλισμένα ταχύπλοα.
Σημειωτέον ότι στην πραγματικότητα το Ιράν δεν έχει ένα Ναυτικό αλλά δύο. Το τακτικό επιχειρεί με μεγάλες κορβέτες, φρεγάτες και πυραυλακάτους ενώ διαθέτει και περισσότερα από 20 υποβρύχια. Η ζώνη ευθύνης του είναι κυρίως τα Στενά του Ορμούζ, ο Κόλπος του Ομάν και ο Ινδικός Ωκεανός. Για τα ρηχά νερά του Περσικού, τα 22 μίνι-υποβρύχια κλάσης Ghadir (βορειοκορεατικά κλάσης Yono) κρίνονται ιδανικά για ενέδρες.

https://www.ptisidiastima.com/mad-max-iran-navy/