Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019

Η Κύπρος αρνείται να κλείσει τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία, παρά το East Med Act

Πλωτά και εναέρια μέσα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης
Η Επιτροπή Γερουσίας των ΗΠΑ για τις Εξωτερικές Σχέσεις, ψήφισε νομοσχέδιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παρεμπόδιση των ρωσικών πλοίων από τον ελλιμενισμό και τον ανεφοδιασμό σε λιμάνια της Κύπρου.

Παρά το αμερικανικό νομοσχέδιο (East Med Act) που θέλει το αντίθετο, η Κύπρος αρνείται να κλείσει τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία 
Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης ανέφερε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση σε ρωσικά και σε άλλα πλοία, σε λιμάνια και υποδομές, παρά τις τροποποιήσεις των ΗΠΑ στο σχέδιο νόμου για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να αναγκάσει την Κύπρο να σταματήσει την παροχή των λιμενικών εγκαταστάσεων της σε ρωσικά ή άλλα πλοία», ανέφερε ο Αγγελίδης σε συνέντευξή του στο CYBC.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστός ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
Ερωτηθείς πριν από λίγα 24ωρα, σχετικά με το νομοσχέδιο EastMed Act, ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία των δύο γερουσιαστών για το νομοσχέδιο, όπως είχε κατατεθεί στην αρχή, την ίδια στιγμή, εξέφρασε τη λύπη του για τις τροπολογίες που έγιναν σε αυτό, οι οποίες «επηρεάζουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

https://sputniknews.gr/amyna/201906303869286-h-kIpros-arneItai-na-kleIsei-ta-limania-sta-rwsika-ploia-para-to-East-Med-Act/