Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019

Η γραμμή Παυλόπουλου, επίσημη γραμμή της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία – οργή της Άγκυρας


Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που η Ευρώπη παίρνει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Είναι η πρώτη φορά που δεν υπάρχει η ρητορική ίσων αποστάσεων αλλά πλήρης και απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο. Βλέποντας λοιπόν την ρητορική των ευρωπαίων ηγετών, ειδικά την απάντηση Μακρόν μετά την σύνοδο των χωρών του νότου στην Μάλτα, διαπιστώνουμε ότι ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις και την επιχειρηματολογία του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Διότι ο Παυλόπουλος ήταν αυτός που έβαλε τα εθνικά θέματα στην κορυφή της ατζέντας από την στιγμή που ανέλαβε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και το έκανε όχι με ευχολόγια και Κορώνης, αλλά με πλήρη τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων και απαιτήσεων βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Κάθε δήλωση του, μεταφραζόταν σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοινοποιείτο στους ηγέτες αυτών. Σε κάθε επίσκεψη ευρωπαίου γιατί στην Ελλάδα, η πρώτη επισήμανση ήταν οι εθνικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και η τεκμηρίωση τους. Ποτέ από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο. Και είναι ακριβώς αυτή η στάση, η επιμονή και η ευρυγνωσία του Προέδρου που έφερε καρπούς. Είναι αυτός ο πραγματικός πατριωτισμός που φέρνει αποτέλεσμα και όχι πατριδοκαπηλία. Διότι η αποτελεσματική θωράκιση της πατρίδας απαιτεί πάθος, αποφασιστικότητα αλλά και βαθιά γνώση. Αυτές οι τρεις αρετές βρέθηκαν σε αφθονία μέσα στο προεδρικό μέγαρο αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε η Άγκυρα στους ηγέτες των κρατών που μετείχαν στη σύνοδο των χωρών του Νότου οι οποίοι κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ της Κύπρου έδωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Εκτός πραγματικότητας» είναι οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στη διακήρυξη της Συνόδου, όπου οι ηγέτες των χωρών του Νότου, υπενθυμίζουν στην Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντα ότι η Διακήρυξη της Ε.Ε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και το Διεθνές δίκαιο.

https://olympia.gr/2019/06/15/%ce%b7-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%ae-%cf%80%ce%b1%cf%85%ce%bb%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b7-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%ae-%cf%84/