Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019

Μέτρα κατά της Τουρκίας: Ποιες χώρες κάνουν... «νερά»

Μέτρα κατά της Τουρκίας: Ποιες χώρες κάνουν... «νερά»
Γερμανοί και Ολλανδοί φέρονται να αντιδρούν στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις της στην Κυπριακη ΑΟΖ.

Ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου το οποίο θα αποφασίσει τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Άγκυρα, το διπλωματικό παρασκήνιο κορυφώνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive.com Γερμανία και Ολλανδία φαίνεται να συγκροτούν «μέτωπο» να ρίξουν στα «μαλακά» την Άγκυρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντίβαρο στα σχέδια αυτά είναι ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ήδη ο Γάλλος Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του με τις σκληρές αναφορές του κατά της Τουρκίας, τόσο κατά τις ιδιωτικές συναντήσεις του όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις του, στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου, στη Μάλτα.
 
Η Λευκωσία, παρά τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ως προς την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων, που θα αποτρέψουν την Τουρκία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, παρουσιάζεται αισιόδοξη, επενδύοντας στην στάση του Γάλλου Προέδρου.
Ο κ. Μακρόν, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περεταίρω μείωσης του κύρους της Ε.Ε και του ρόλου που διαδραματίζει.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τις διμερείς επαφές του με τους ηγέτες της Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας τους μετέφερε την ανάγκη όπως το ολιγότερο που πρέπει να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να συμπεριλάβει στην κοινή δήλωση αναφορά για εξέταση πρακτικών μέτρων κατά της Τουρκίας.

https://www.thepressroom.gr/diethni/metra-kata-tis-toyrkias-poies-hores-kanoyn-nera