Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

Η απουσία διαπραγμάτευσης κλιμακώνει την ένταση

Η Κύπρος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση που έχει προκύψει από το 1974, αναφέρει η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος, σημειώνοντας ότι έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως, χωρίς να βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία των συνομιλιών με θετικές προοπτικές επιτυχίας, το ζήτημα των υδρογονανθράκων θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της έντασης με σοβαρότατες επιπτώσεις. Σε ανακοίνωσή της, η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος αναφέρεται σε «παρασκηνιακές διεργασίες στις οποίες εξετάζονται, σύμφωνα με διάφορους ισχυρισμούς, διαζευκτικές προτάσεις που διαφοροποιούνται από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», επισημαίνοντας ότι «τέτοιες διεργασίες υπονομεύουν την ίδια τη βάση επίλυσης του Κυπριακού». Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος σημειώνει ότι η οποιαδήποτε ενέργεια που στοχεύει στη δημιουργία τετελεσμένων σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο θα πρέπει άμεσα να τερματιστεί και καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ άμεσα να συγκαλέσει εκ νέου τη διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο και παράλληλα τις δικοινοτικές συνομιλίες στη βάση του πλαισίου που ο ίδιος είχε προτείνει στο Κραν Μοντανά, χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις από οιανδήποτε πλευρά. Αναφέρει, επίσης, ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να προχωρήσει προς λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της.
Μέχρι τις 10 Ιουλίου η έκθεση στο Σ.Α.
Στο μεταξύ, μέχρι τις 10 Ιουλίου ο Γ.Γ. των Η.Ε. θα παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Άστρα στη Νέα Υόρκη, Πανίκο Παναγιώτου, πληροφορίες φέρουν την Τζέιν Χολ Λουτ να εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε νέο γύρο επαφών με τις πλευρές στην Κύπρο ή να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες.
Όσον αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η θέση των Αμερικανών παραμένει η συνολική αναδιάρθρωση της δύναμης ή ακόμη και η κατάργηση των ειρηνευτικών αποστολών των Η.Ε.

Πάντως διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι στο ψήφισμα του Σ.Α. δεν θα αποφασιστεί η αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ωστόσο εκτιμάται ότι θα γίνει περαιτέρω διασύνδεση της παρουσίας της δύναμης στην Κύπρο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
«Ουδέν εγένετο» για την Αμμόχωστο -Παρέμβαση των Θεοφίλου, Αρέστη και Χατζηχαμπή, οι οποίοι επαναφέρουν παλαιότερες εισηγήσεις τους
Έντονη απογοήτευση και ανησυχία εκφράζουν, με δημόσια παρέμβασή τους, οι Θεόφιλος Β. Θεοφίλου, Πρέσβης ε.τ., πρώην Μ.Α. της Κύπρου στην ΕΕ, Γεώργιος Κ. Αρέστης, Επ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Κεντ, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τέως Δικαστής του Δικαστηρίου της ΕΕ και Δημήτριος Χ. Χατζηχαμπής, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Exeter, τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τις εξελίξεις σε σχέση με την Αμμόχωστο.
Την ίδια ώρα υπενθυμίζουν το πριν από ενάμιση περίπου χρόνο -μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018, όπως σημειώνουν- υπόμνημά τους με εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πολιτικούς ηγέτες του τόπου για υποβολή από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας νέας, εμπλουτισμένης και ολοκληρωμένης πρότασης για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου της 19.5.1979 και των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ των ΗΕ.
Οι κ. Θεοφίλου, Αρέστης και Χατζηχαμπής επισήμαιναν τους κινδύνους τουρκικών πρωτοβουλιών και δημιουργίας νέων τετελεσμένων στο θέμα της Αμμοχώστου. «Παρά τις υπενθυμίσεις μας και την επαναφορά του θέματος σε μεταγενέστερες συναντήσεις και επικοινωνίες με κάποιες συμπληρωματικές ιδέες και την επανάληψη από επίσημα χείλη των διαβεβαιώσεων για προώθηση του θέματος και υποβολή στα ΗΕ, στην ΕΕ και στην άλλη πλευρά της πρότασής μας για επιστροφή της Αμμοχώστου, ουδέν εγένετο. Με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με τις εξαγγελθείσες αποφάσεις του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας να προχωρήσουν σε νέες μονομερείς ενέργειες και την εμπέδωση νέων τετελεσμένων που καθιστούν την επιστροφή της πόλης μας στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες της όνειρο απατηλό.
Επειδή τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και για να μην εμπλακούμε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, θα αποφύγουμε οποιοδήποτε περαιτέρω σχολιασμό των οδυνηρών και δυσάρεστων εξελίξεων των τελευταίων ημερών που δικαιολογημένα προκαλούν αγανάκτηση και μεγάλη λύπη σε όλους τους Αμμοχωστιανούς και όχι μόνο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Μαρία Φράγκου
https://dialogos.com.cy/i-apoysia-diapragmateysis-klimakonei-tin-entasi/