Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019

Αποστολάκης σε Ακάρ: Δεν θα υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
«Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς στις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει από την υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας.
Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με τον κ. Αποστολάκη να προτάσσει τον στόχο της Ελλάδας για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Αποστολάκη στη συνάντηση τέθηκαν διάφορα θέματα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας.
Ο υπουργός τόνισε ότι «θέλουμε την αποφυγή έντασης. Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Επανέλαβε ότι «για τις οποίες συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας» ενώ όπως ανέφερε ο κ. Ακάρ εξέθεσε αντίστοιχα της θέσεις της χώρας του.

Αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν πρόσφατα στο πλαίσιο των ΜΟΕ και έκανε λόγο για θετικό κλίμα καθώς και ότι «έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Καλό είναι στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων».
«Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ» υπογράμμισε.
Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τον κύριο Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας».
«Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

https://sputniknews.gr/politiki/201906263846033-apostolakhs-akar-kyriarxika-dikaiomata/