Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019

Η μεγαλύτερη ποσότητα «χαπιών των τζιχαντιστών» κατασχέθηκε στον Πειραιά

Ελληνική Αστυνομία
Η έρευνα του ΣΔΟΕ στα εμπορευματοκιβώτια συνεχίζεται, ενώ μέχρι στιγμής τα χάπια Captagon, ή «χάπια των τζιχαντιστών» που έχουν βρεθεί ξεπερνούν τον ένα τόνο.
Περισσότερα από 10 εκατομμύρια ναρκωτικά χάπια Captagon, γνωστά και ως «χάπια των τζιχαντιστών» κατάσχεσαν οι αρχές σε συντονισμένη ενέργεια. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί ποτέ στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα χάπια ήταν κρυμμένα σε εμπορευματοκιβώτια που προέρχονταν από τη Λαττάκεια, είχαν ενδιάμεσο σταθμό στο λιμάνι του Πειραιά όπου και εντοπίστηκαν και τελικό προορισμό την Κίνα, ενώ την αποκάλυψη έκανε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό.
Η έρευνα συνεχίζεται, ενώ μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί περισσότερα από 10.018.260 δισκία.
Σύμφωνα με το φορτωτικό έγγραφο (Bill of Lading- B.O.L) τα εμπορευματοκιβώτια ήταν έμφορτα με σανίδες MDF κατανεμημένες σε 20 παλέτες ανά εμπορευματοκιβώτιο.
ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ: Περισσότερα από 1,4 εκατ. «χάπια των τζιχαντιστών» σε κοντέινερ στον Πειραιά
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε επιβεβαιώθηκε ότι τα εμπορευματοκιβώτια είχαν πράγματι σανίδες MDF ωστόσο μέσα τους ήταν κρυμμένη μεγάλη ποσότητα συνθετικών ναρκωτικών δισκίων (Captagon), τα οποία και κατασχέθηκαν.
Μέχρι στιγμής η ποσότητα που έχει βρεθεί και κατασχεθεί ανέρχεται σε 1 τόνο και 590 κιλά που αντιστοιχεί σε ποσότητα 10.018.260 δισκίων.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΔΟΕ διενεργείται έρευνα για την ανακάλυψη των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων, καθώς επίσης και για να διαπιστωθεί αν ο τελικός προορισμός των εμπορευματοκιβωτίων ήταν η Κίνα.
Λόγω του μέσου και του τρόπου απόκρυψης, το ερευνητικό έργο και η διαδικασία εντοπισμού και ανάκτησης των ναρκωτικών είναι εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα. Οι έρευνες ήδη επεκτείνονται στο δεύτερο εμπορευματοκιβώτιο, όπου αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Σαββατοκύριακου.

https://sputniknews.gr/ellada/201906283862087-sdoe-xapia-tzixantiston-peiraias/