Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019

Απειλεί τους Τούρκους ο Χαφτάρ, με επίθεση στα πλοία τους στη Λιβύη

Στρατιώτες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού
Νωρίτερα την εβδομάδα, οι δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να διασπάσουν τη νικηφόρα επέλαση του Χαφτάρ προς την Τρίπολη και να ανακαταλάβουν την πόλη Γκαριάν.
Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), απειλεί να επιτεθεί σε πλοία της Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς ανέφερε ότι οι Τούρκοι υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη.
Μόλις οι δυνάμεις του GNA ανακατέλαβαν την πόλη Γκαριάν, ο εκπρόσωπος του Χαφτάρ, στρατηγός Αχμέντ αλ Μεσμπάρι, κατηγόρησε την Άγκυρα για «άμεση» παρέμβαση στη μάχη για την υποστήριξη του GNA.

Ο ίδιος ο Χάφταρ διέταξε τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης να στοχεύσει Τουρκικά πλοία, εταιρείες, να απαγορεύσει πτήσεις και να συλλάβει Τούρκους υπηκόους στη χώρα.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Χάφταρ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι δεν γνώριζε τις απειλές για επίθεση σε Τουρκικά πλοία και αεροσκάφη στη Λιβύη.
«Δεν ξέρω ποιος έδωσε τέτοιες παραγγελίες, δεν είμαι σίγουρος αν ο Χαφτάρ έδωσε τέτοιες εντολές ή ξεκίνησε κάποιες οδηγίες, θα το εξετάσουμε από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίοι είναι μαζί μας και έχουμε λάβει τα αναγκαία μέτρα. Στο μέλλον θα έχουμε διαφορετική στάση απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της συνόδου κορυφής της G20 στην Ιαπωνία της Οζάκα.
Από τις αρχές Απριλίου, ο LNA προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο της Τρίπολης για να την απελευθερώσει από αυτούς που θεωρεί τρομοκράτες. 
Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση ένοπλης σύρραξης μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Το ανατολικό τμήμα της χώρας διοικείται από το κοινοβούλιο, υποστηριζόμενο από το LNA και βρίσκεται στο Tobruk.
Το GNA, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Σαράι, λειτουργεί στη δυτική χώρα και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

https://sputniknews.gr/kosmos/201906293865550-apeile-tous-torkous-o-xaftr-me-epthesh-sta-ploa-tous-sth-livh/