Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

Πολεμώντας με τα Kiowa στον Έβρο

Συνεχίζουμε τα άρθρα μας για την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των OH-58D, σε συνδυασμό με τα AH-64+/D Apache. Παρουσιάζουμε το πρώτο σενάριο, με χρήση της αεροπορίας στρατού σαν εφεδρεία στο Βόρειο Μέτωπο, και ανάσχεση με χρήση Hellfire επιθετικής αιχμής του τουρκικού στρατού… Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 379 Δεκεμβρίου 2017.
Τα OH-58 D θα είναι μια εξαιρετική βελτίωση των διαθέσιμων εναέριων μέσων του ΕΣ  (U.S. Army photo Spc. George Welcome)Πολεμώντας με τα Apache και τα Kiowa


Όταν η κατάσταση γίνει κρίσιμη και το μέτωπο κινδυνεύει να καταρρεύσει, οι υπερασπιστές του Έβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου γνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Περιμένουν με αγωνία να ακούσουν τον γνώριμο ήχο των επιθετικών ελικοπτέρων, που με την τρομακτική ισχύ πυρός που διαθέτουν μπορούν να ανακόψουν την εχθρική επίθεση και να αποδεκατίσουν τις τουρκικές δυνάμεις, μέχρι να φθάσουν οι στρατηγικές εφεδρείες…
Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά τα πραγματικά επιχειρησιακά σενάρια μιας πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

Μετά την ανάδυση το 2010 της ύπαρξης του τουρκικού σχεδίου «Balyoz» αποκαλύφθηκε στους πάντες, με τον πλέον προφανή τρόπο, αυτό για το οποίο τα ελληνικά επιτελεία προειδοποιούσαν επί χρόνια: Οι Τούρκοι έχουν εδαφικές επιδιώξεις/διεκδικήσεις στην ελληνική Θράκη και υπάρχουν λεπτομερείς τουρκικοί στρατιωτικοί σχεδιασμοί για την κατάληψή της. Τον Αύγουστο του 2016, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα ανατροπής του προέδρου Ερντογάν, επιβεβαιώθηκε για δεύτερη φορά ότι οι τουρκικές εθνικές επιδιώξεις προς δυσμάς εντάσσονται και στο εσωτερικό μέτωπο σύγκρουσης των δύο «κόσμων» εντός της τουρκικής επικράτειας, των νέοοθωμανών και των κεμαλιστών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και ανέφεραν ότι σε περίπτωση επιτυχίας του πραξικοπήματος και για να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις και λουτρό αίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι πραξικοπηματίες σχεδίαζαν «προβοκατόρικη» αιφνιδιαστική επιθετική ενεργεία κατά της ελληνικής Θράκης με σκοπό την επόμενη μέρα οι πάντες να συσπειρωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό, τους Έλληνες.
Οι επιδιώξεις και οι σχεδιασμοί του Σχεδίου «Βαριοπούλα» δεν έχουν αλλάξει. Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα έχει κάνει πολύ λίγα από το 2010 για να τους εξουδετερώσει-ανατρέψει. Η άλλη πλευρά όμως έχει ενισχύσει τη θέση της, έχει αναβαθμιστεί εξοπλιστικά και κυρίως αισθάνεται ότι έχει «το πάνω χέρι». Αν και απευκταίο, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον οι ένοπλες δυνάμεις να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τα παρακάτω σενάρια σύγκρουσης, τόσο στον Έβρο όσο και στο ανατολικό Αιγαίο.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Έβρος 2020…
Η Ανατολική Θράκη είναι η περιοχή ευθύνης της 1ης Τουρκικής Στρατιάς με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Σε αυτήν υπάγονται τρία Σώματα Στρατού (ΣΣ):
-Το 2ο με έδρα την Καλλίπολη στην ομώνυμη Χερσόνησο, το 5ο με έδρα την Τυρολόη (Τσορλού) και το 3ο με έδρα το Σισλί της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί και την εφεδρεία της Στρατιάς. Το 2ο ΣΣ αποτελείται από 4 ταξιαρχίες, την 4η, την 8η και τη 18η Μηχανοκίνητη και την 95η Τεθωρακισμένη και είναι προσανατολισμένο στη νότια περιοχή του Έβρου, απέναντι από την ελληνική ΧΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία.

-Το 5ο ΣΣ αποτελούμενο και αυτό από 4 ταξιαρχίες, την 54η (στην Αδριανούπολη), την 55η (στις Σαράντα Εκκλησίες) και την 65η (στην Αρκαδιούπολη-Λουλέ Μπουργκάζ) Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και την 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (στο Μπαμπάεσκι) και είναι προσανατολισμένο στον Βόρειο Έβρο, απέναντι από τη ΧVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία και την 50η Ταξιαρχία Πεζικού.
-Το 3ο ΣΣ διαθέτει την 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (στη Ραιδεστό και στην Τυρολόη) και τις 2η (πρόσφατα μετακινήθηκε στη ΝΑ Τουρκία) και 3η (στο Τσερκέζγκιοϊ) Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες. Διαθέτει επίσης το 6ο, το 23ο και το 47ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα πεζικού.
Το Σχέδιο Επίθεσης

Η κύρια επιθετική ενέργεια, σύμφωνα με το σχέδιο «Βαριοπούλα», αναλαμβάνεται από το 5ο ΣΣ ενισχυόμενο από μία έως δύο ταξιαρχίες του 3ου ΣΣ και υλοποιείται κατά του κεντρικού τμήματος του νομού Έβρου. Η περιοχή της κύριας επιθετικής ενέργειας προσδιορίζεται στην περιοχή βόρεια της κωμόπολης του Σουφλίου και μέχρι το Διδυμότειχο. Ουσιαστικά πρόκειται για την περιοχή που οριοθετείται μεταξύ των δύο παραποτάμων του Έβρου, του Ποτιστικού Ρέματος και του Ερυθροποτάμου. Εκεί, το εύρος μεταξύ των ελληνοτουρκικών και των ελληνοβουλγαρικών συνόρων προσεγγίζει μόλις τα 20 χιλιόμετρα και συνεπώς γεωγραφικά είναι εύκολο να αποκοπεί και να απομονωθεί επιχειρησιακά το βόρειο τμήμα του Νομού. Το πυκνό και μεγάλης χωρητικότητας οδικό δίκτυο της Ανατολικής Θράκης, που βελτιώθηκε εξαιρετικά την περίοδο Ερντογάν, επιτρέπει στις τουρκικές εφεδρικές ταξιαρχίες, αφενός να παραμένουν σε ικανή απόσταση από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, απρόσβλητες από τα πυρά του ελληνικού πυροβολικού, αφετέρου να είναι διεσπαρμένες σε περιοχές που γεωγραφικά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό το πού προορίζονται τελικά να ενεργήσουν. Τέλος, όλες οι τουρκικές δυνάμεις και σε όλο το μήκος της μεθορίου θα ενεργούν επιθετικά για να απασχολούν τις απέναντι ελληνικές δυνάμεις και ταυτόχρονα να μην επιτρέπουν την όποια «μετάγγισή» τους στην περιοχή που τελικά θα εκδηλώσουν την κύρια προσπάθειά τους.
Η κύρια επιθετική ενέργεια θα είναι καταλυτική. Σε μέτωπο που αμύνονται 1 έως 2 ελληνικά τάγματα πεζικού θα επιτεθούν δύο τουρκικές Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες και τα αποτελέσματα της διάσπασης της αμυντικής γραμμής θα τα εκμεταλλευτούν δύο ακόμη Ταξιαρχίες (η μία τουλάχιστον θα είναι Τεθωρακισμένη), για να διευρύνουν το ρήγμα και σε σύντομο χρόνο να φτάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κόβοντας τον νομό Έβρου στη μέση. Μέχρι και λίγες ώρες πριν από την εμπλοκή των εφεδρικών τουρκικών ταξιαρχιών η ελληνική πλευρά, λόγω της αδυναμίας εκτίμησης της περιοχής που θα ενεργήσουν, θα συνεχίζει να αμφιβάλλει για το πού τελικά θα επέμβουν και συνεπώς για το πού εκδηλώνεται η κύρια προσπάθεια του αντιπάλου (αφού, όπως ήδη αναφέραμε, επιθετικές ενέργειες αντιπερισπασμού θα εκδηλώνονται σε πολλά σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου).
Η κρισιμότερη φάση της κύριας τουρκικής επιθετικής ενέργειας είναι αυτό το μικρό χρονικό παράθυρο 1-2 ωρών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εφεδρικές ταξιαρχίες εισέρχονται στο προγεφύρωμα που πέτυχαν να δημιουργήσουν οι Ταξιαρχίες του «πρώτου κύματος», προκειμένου να συνεχίσουν την επιθετική ενέργεια ακάθεκτες, με νέα ορμή και «φρέσκιες δυνάμεις». Πρόκειται για την κρισιμότερη φάση όπου θα «παίζονται όλα»: Εκεί και τότε η ελληνική και η τουρκική αεροπορία θα μάχονται άνωθεν της ευρύτερης περιοχής, για να επιβάλλει η καθεμία αεροπορικό αποκλεισμό (Interdiction). Εκεί και τότε οι ελληνικές και οι τουρκικές εφεδρείες θα κινούνται, για να ακυρώσουν οι μεν τις επιδιώξεις των δε, και οι δε για να εκμεταλλευτούν τις μέχρι τότε εδαφικές επιτυχίες τους.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ