Τρίτη, 28 Μαΐου 2019

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη με το βλέμμα στη Ρώμη: Βουτιά για τις ιταλικές τράπεζες, υπό πίεση τα ομόλογα

Αγορές.
Σε «κόκκινο» έδαφος έκλεισαν οι ευρωαγορές. Στο στόχαστρο των πιέσεων οι τράπεζες. «Βουτιά» 1,2% γνώρισε ο τραπεζικός κλάδος στην Ιταλία. «Εκτοξεύτηκαν» οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Στις πιέσεις υπέκυψαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία τερμάτισαν σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω των ανησυχιών που καλλιέργησε στα ταμπλό η είδηση ότι η Κομισιόν ενδέχεται να επιβάλει πρόστιμο στην Ιταλία, για το χρέος της. 
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,2%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 0,4%. Το χρηματιστήριο του Μιλάνουν γνώρισε πτώση 0,5%, ενώ οι ιταλικές τράπεζες υπέστησαν απώλειες 1,2%, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του Φεβρουαρίου. 
Οι ανησυχίες των επενδυτών αποτυπώθηκαν και στην αγορά των ιταλικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να αυξάνονται κατακόρυφα για δεύτερη ημέρα. 
Συγκεκριμένα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 11 μονάδων βάσεων στο 2,73%, ήτοι σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων. 
Οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το ξέσπασμα νέας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στη Ρώμη.
Σήμερα, ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου από την Κομισιόν στη Ρώμη για το χρέος της. 
Χθες, πηγή προσκείμενη στην Κομισιόν είχε αναφέρει στο Bloomberg ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να κινήσουν τη διαδικασία συμμόρφωσης σε βάρος της Ιταλίας για τα υψηλά επίπεδα χρέους της, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει την επιβολή προστίμου έως και 1,3 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η Ρώμη πρέπει να αναμένει προειδοποιητικό γράμμα μέχρι την Παρασκευή. 
«Ας δούμε εάν θα έρθει αυτό το γράμμα. Μας επιβαρύνουν με πρόστιμο για τα χρέη του παρελθόντος και μας ζητούν να πληρώσουμε 3 δισ. ευρώ», είπε ο Σαλβίνι σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του RTL.

https://sputniknews.gr/oikonomia/201905283568982-pithano-prostimo-eyrwpaika-xrhmatisthria/