Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας

Η πρόσοψη του κτιρίου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
Σκληρή απάντηση στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για τα όσα ανέφερε με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, επιφύλασσε το ελληνικό υπουργείο.
«Αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας», χαρακτηρίζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που έκανε λόγο για «διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων εκ μέρους ορισμένων Ελλήνων πολιτικών», αναφερόμενο στη γενοκτονία των Ποντίων.

«Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους», αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο.
Στην ίδια ανακοίνωση, σήμερα το πρωί, το ελληνικό υπουργείο, σημειώνει πως «αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον».

Τέλος υπογραμμίζει απευθυνόμενο στην Άγκυρα πως είναι ιστορικό καθήκον να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία των Ποντίων, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα.
«Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω».
Υπενθυμίζεται πως χθες, με αφορμή δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων, το τουρκικό υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία έκανε λόγο για διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων.

https://sputniknews.gr/politiki/201905223483782-ypoyrgeio-exwterikwn-ellada-tourkia-genoktonia/