Τρίτη, 21 Μαΐου 2019

Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα υποστηρίζει τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος
Οι συζητήσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου με εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, επικεντρώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις και σε ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα και τον ελληνοαλβανικό διάλογο.  

Συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικής εθνικής μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος
Ειδικότερα τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον Βαγγέλη Τάβο του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSI) και τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, και την Τρίτη με τον Γενικό Πρόεδρο της «ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ», Βασίλη Κάγιο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιπρόεδρο της Οργάνωσης, Γιώργο Τζομάκα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις και σε ζητήματα που αφορούν στην ελληνική εθνική μειονότητα και τον ελληνοαλβανικό διάλογο.  
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά το αίτημα της ΕΕΜ για διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού των μελών της σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια, χωρίς αυτό να συναρτάται – όπως συμπλήρωσε – «με τα ημιτελή και συχνά αναξιόπιστα, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στοιχεία των αλβανικών ληξιαρχείων».
Στο ίδιο πλαίσιο, αποδόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της απογραφής πληθυσμού του 2020, που σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, πρέπει στην πράξη να διασφαλίσει το δικαίωμα του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού. Εν προκειμένω, τονίστηκε η ανάγκη να μην επαναληφθεί  η πολιτική της απογραφής του 2011.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ