Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019

Αντιδράσεις για την αμερικανική προσφορά φιλίας στην Κύπρο ενάντια στην... «εχθρική» Ρωσία

Σημαίες τις Κύπρου και της Ελλάδας στη Λευκωσία
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο στην... εργαλειοθήκη της αμερικανικής διπλωματίας από το να κάνουν κλίκες εναντίον, ποιου άλλου; Μα, φυσικά, του αιώνιου «δαίμονα», δηλαδή της Ρωσίας! Έτσι και στην περίπτωση της Κύπρου, οι Αμερικανοί προσπαθούν να παίξουν ξανά το αντιρωσικό έργο.
Καθώς το διπλωματικό παιχνίδι στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα παίζεται με πολύ γρήγορες ταχύτητες, οι ΗΠΑ παίζουν ξανά το ίδιο χαρτί. Και αυτό είναι η ρωσοφοβία.
«Η Ρωσοφοβία είναι πλέον της μόδας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας πως είναι πλέον συνηθισμένο να κατηγορούνται οι Ρώσοι για όλα.
Αναλυτές γεωπολιτικών ζητημάτων καυτηριάζουν την αναφορά Αμερικανού αξιωματούχου που βρέθηκε στην Κύπρο, για «κακόβουλες μηχανορραφίες της Ρωσίας», ο οποίος έτεινε, παράλληλα, το χέρι για συνεργασία στην Κυπριακή Δημοκρατία. 
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, Έλιοτ Ένγκελ, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Eιλικρινά, με τις κακόβουλες μηχανορραφίες της Ρωσίας, αναζητούμε φίλους που μοιράζονται τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες με εμάς — τη δημοκρατία. Υπάρχουν πάντοτε πράγματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Δεν είμαι του ύψους ή του βάθους, αλλά θεωρώ ότι οι ΗΠΑ και η Κύπρος έχουν πολλούς κοινούς στόχους που αφορούν τη δημοκρατία».
Την πλήρη διαφωνία του με την αμερικανική οπτική εκφράζει στο Sputnik o διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής Λοΐζος Μιχαήλ.
«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη στη Ρωσία βασιζόμενη στις ευκαιριακές προσεγγίσεις των ΗΠΑ. Στις διεθνείς σχέσεις και στην πολιτική σκακιέρα των εθνικών συμφερόντων, ο εχθρός του εχθρού σου (στην προκειμένη περίπτωση οι ΗΠΑ που διανύουν περίοδο έντασης με την Τουρκία) δεν είναι απαραίτητα φίλος σου και, συνεπώς, δεν θα πρέπει να υποσκάπτονται παραδοσιακές συμμαχίες για νέες, που πιθανόν να μην κρατήσουν για πολύ», επισήμανε.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ