Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019

Κυπριακό ΥΠΕΞ: Ίσως η πιο επικριτική έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία από το 2005

Μαχητικά αεροσκάφη
Το Κυπριακό ΥΠΕΞ εκτιμά ότι το πακέτο διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο, αποτελεί ίσως την πιο επικριτική έκθεση για την Τουρκία από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005.
Την έκθεση — καταπέλτη της Κομισιόν εναντίον της Τουρκίας σχολιάζει το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην Έκθεση καταγράφεται «για άλλη μια φορά η παντελής έλλειψης προόδου ως προς το σύνολο των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας», αναφέρει το κυπριακό ΥΠΕΞ.
Συγκεκριμένα, συνεχίζει, «τονίζεται η έλλειψη προόδου στην πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, όπως και σε σχέση με την υποχρέωση της Τουρκίας για ομαλοποίηση των διμερών της σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται, σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική των διακρίσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, σε διαδοχικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και στη Δήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.
Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών αποτιμά ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Έκθεση καταγράφει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται από τις αρχές Μαΐου εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας την έντονη καταδίκη των ενεργειών αυτών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επαναλαμβάνοντας την θέση της ΕΕ ότι θα αντιδράσει στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία.

https://sputniknews.gr/kosmos/201905293578471-kypros-entaksi-eurwpi-tourkia/