Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019

Γιατί ο εναγκαλισμός με τις ΗΠΑ στερεί από την Ελλάδα το μεγαλύτερο «όπλο» της

Οι σημαίες Ελλάδας - ΗΠΑ
Έγκριτοι αναλυτές προειδοποιούν για τους κινδύνους από τη σύσφιγξη των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας, κρούοντας τον κώδωνα για μία σειρά επιπτώσεων στη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, και ιδίως μετά την επιδείνωση των σχέσεων Άγκυρας - Ουάσιγκτον, γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες ενός ταχέως κλιμακούμενου εναγκαλισμού μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτή η σύσφιγξη των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, η οποία αποτυπώνεται είτε στην περίπτωση των F-35, είτε στο σενάριο αύξησης των νατοϊκών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος, έχει προκαλέσει τον προβληματισμό και τον σκεπτικισμό αρκετών αναλυτών.
Πρόσφατα, μέσω του Sputnik, ο Κωνσταντίνος Γρίβας, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, είχε προειδοποιήσει για τους ελλοχεύοντες κινδύνους αυτής της στρατηγικής σύγκλισης, σημαίνοντας συναγερμό για το ενδεχόμενο εγκλωβισμού σε μία αντίληψη, στην οποία εσφαλμένα θα θεωρείται ως δεδομένη η αμερικανική στήριξη προς τα ελληνικά συμφέροντα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ωστόσο, κινούνται και άλλοι έγκριτοι αναλυτές, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή για τις επερχόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και προκρίνουν τη νηφαλιότητα και την άσκηση μίας ισορροπημένης πολιτικής -μακριά από τους θερμούς εναγκαλισμούς με τις ΗΠΑ.
«Να μην καταστούμε δορυφόρος των ΗΠΑ»
Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), καλεί την Ελλάδα να αποστασιοποιηθεί από τις αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ με τρίτες χώρες και να μην εμπλακεί σε καταστάσεις που την υπερβαίνουν, ενώ σπεύδει να υπενθυμίσει ότι «είμαστε μια χώρα που θέλουμε μία όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη και πολυδιάστατη πολιτική»
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρέπει να καταστούμε ορμητήριο αμερικανικών επιθέσεων, ούτε χώρα — δορυφόρος των ΗΠΑ». «Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα χάσουμε ένα μεγάλο μέρος της δυναμικής που έχουμε και ένα μεγάλο μέρος του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζουμε».
Και πού έγκειται αυτός ο ρόλος; Μα φυσικά, στο γεγονός ότι μέχρι πρότινος είχαμε «μία όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη διεθνή πολιτική», διατηρώντας καλές σχέσεις με όλες τις δυνάμεις της παγκόσμιας και περιφερειακής σκακιέρας, ανάμεσα στις οποίες και η Ρωσία και η Κίνα.
«Δεν είναι προς το συμφέρον μας να καταστούμε δορυφόρος των ΗΠΑ» επαναλαμβάνει, απευθύνοντας έκκληση για την υιοθέτηση μίας ισορροπημένης και ποικιλόμορφης εξωτερικής πολιτικής, στη βάση της οποίας αποφεύγεται η υιοθέτηση μίας μονοδιάστατης στρατηγικής και η ένταξη της Ελλάδας εντός της αμερικανικής σφαίρας «άμεσης επιρροής».

https://sputniknews.gr/amyna/201904163027992-ellada-ameriki-nato-baseis-larisa/