Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019

Το ρωσικό υπ. Εξωτερικών σχολιάζει τις συνέπειες επέκτασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Το σύμβολο του ΝΑΤΟ
Η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια «απειλεί να υπονομεύσει την εύθραυστη σταθερότητα» στην περιοχή, εκτίμησε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο.
Η επέκταση του ΝΑΤΟ, που τώρα έχει ως στόχο τα Δυτικά Βαλκάνια, απειλεί να υπονομεύσει την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε ο Αντρέι Κέλιν, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν στη δεκαετία του '90, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε αρκετά κύματα απερίσκεπτης επέκτασης προς την Ανατολή, φέροντας την υποδομή του στα σύνορα της Ρωσίας. Και η επέκταση σήμερα έχει στόχο τα Δυτικά Βαλκάνια και απειλεί να υπονομεύσει την ήδη εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Κέλιν στο διεθνές συνέδριο «Μετασχηματισμός των Διεθνών Σχέσεων στον 21ο αιώνα: Προκλήσεις και Προοπτικές».
 
Τον Φεβρουάριο, υπεγράφη το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα. Όλα τα κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρέπει να κυρώσουν το πρωτόκολλο πριν τα Σκόπια γίνουν πλήρες μέλος. Στο μεταξύ, η χώρα παρίσταται με τον ρόλο του παρατηρητή στις εργασίες του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ελπίδα πως η Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το φθινόπωρο του 2019.

Η Ρωσία έχει εκφράσει την άποψη ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή. «Τώρα που το Μαυροβούνιο έχει γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και η Βόρεια Μακεδονία ωθείται εκεί, είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί», είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. «Θα αναγκαστούν να αγοράσουν αμερικανικά όπλα και στην Ευρώπη η κατάσταση δεν είναι πιο ήρεμη», προσέθετε ο ίδιος.
Εξάλλου, η Μόσχα έχει καταδικάσει επανειλημμένα τη συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι οι επιθετικές κινήσεις της συμμαχίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση και μια πλήρη αντιπαράθεση.

https://sputniknews.gr/kosmos/201904263189877-nato-valkania-rosia-epektasi/