Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019

Το επικίνδυνο φλερτ Ελλάδας - ΗΠΑ: Πώς οι αμερικανικές βάσεις απειλούν την εθνική ασφάλεια

Στιγμιότυπο από την άσκηση «Πυρπολητής»
Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε «μάρτυρες» ενός κλιμακούμενου φλερτ μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στις διαρκείς δηλώσεις αξιωματούχων της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στον ελλαδικό χώρο.

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αναμφίβολα, διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις εν εξελίξει συζητήσεις, καθώς μία ενδεχόμενη ολική ρήξη των δύο πάλαι ποτέ συμμάχων θα συνεπάγεται μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, βρέθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, κλείνοντας εκ νέου το μάτι στους Έλληνες κυβερνώντες. Το ίδιο είχε πράξει και πριν από μερικές ημέρες, όταν συνυπέγραψε προτεινόμενο νομοσχέδιο υπέρ της αναβάθμισης του ελληνικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο. Αν όμως το διαπράξει, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των συμμάχων μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανόμενης και της μετακίνησης βάσεων και δυνάμεων, όπου χρειάζεται και όπου μας προσφέρεται η ευκαιρία από φίλιες χώρες» δήλωσε πρόσφατα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», δίνοντας εκ νέου το στίγμα της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ