Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019

Εκλογές στην Τουρκία: Το διακύβευμα για τον Ερντογάν, η Αγιά Σοφιά και το Αιγαίο

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Την Κυριακή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλείται να εξέλθει αλώβητος από ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση, η οποία πραγματοποιείται σε μία ιδιαιτέρως τεταμένη διεθνή και περιφερειακή συγκυρία: Αγιά Σοφιά, Αιγαίο, Κύπρος, Υψίπεδα Γκολάν, Συρία.

Ο τουρκικός λαός προσέρχεται στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξει τους επικεφαλής των 30 μητροπολιτικών δήμων και των συνολικά 1.351 περιφερειακών — τοπικών δήμων, όπως επίσης και τους 1.251 περιφερειακούς και 20.500 δημοτικούς συμβούλους.
Τι ακριβώς, όμως, διακυβεύεται σ' αυτές τις εκλογές; Γιατί θεωρούνται βαρύνουσας σημασίας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Πώς μπορούν να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας; Ποιες οι πιθανές επιπτώσεις στο Αιγαίο;
Τις παραπάνω απορίες καλούνται να επιλύσουν, μιλώντας στο Sputnik, οι έγκριτοι αναλυτές Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και Νικόλαος Παούνης, οι οποίοι επιχειρούν να ρίξουν «φως» στις αυριανές δημοτικές εκλογές της γειτονικής χώρας.
«Εκλογές για τη… φήμη»
Για τον κ. Γιαλλουρίδη, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, «οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής άπτονται περισσότερο στο κύρος και την πολιτική επικράτηση, σε επίπεδο ηθικής και φήμης, και λιγότερο στην επιβίωση του Ερντογάν».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ