Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

Η Γαλλία «προσγειώνει» τον ασυγκράτητο Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ΕΕ

Ναι μεν, αλλά από την Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στα όνειρα του Ζόραν Ζάεφ για Ευρώπη με το "καλημέρα"-Συγκρατημένη αισιοδοξία και από άλλες χώρες της ΕΕ
Η Συμφωνία των Πρεσπών για τη Βόρεια Μακεδονία άνοιξε την πόρτα του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν αρκεί για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουάζ, προσγειώνοντας για τα καλά τον Ζοραν Ζάεφ.

"Για να αρχίσει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ανταποκριθεί στα κριτήρια", υπογράμμισε η υπουργός σύμφωνα με δημοσίευμα του  σκοπιανού τηλεοπτικού καναλιού ‘Sitel’.
Τα σχόλια ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη Γαλλίδα ομόλογό του, του αναπληρωτή πρωθυπουργού των Σκοπίων με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, γιατί όπως είπε η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, η Γαλλίδα υπουργός, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί οι αποφάσεις της ΕΕ για το θέμα της διεύρυνσης λαμβάνονται με ομοφωνία και πρόσθεσε ότι η Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την εφαρμογή των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενδεχόμενη αποδοχή των νέων μελών.
Να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, ήταν οι πιο επιφυλακτικές χώρες στο θέμα της χορήγησης ημερομηνίας για τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με τα Σκόπια και την Αλβανία.

https://www.thepressroom.gr/diethni/i-gallia-prosgeionei-ton-asygkratito-zaef-i-symfonia-ton-prespon-den-simainei-ee