Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

Αύξηση προστίμων για τα προσωπικά δεδομένα

Αύξηση προστίμων για τα προσωπικά δεδομένα
Τόπο φαίνεται να πιάνουν οι καταγγελίες πολιτών που αφορούν προσωπικά δεδομένα, ενώ τα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβιάσεων έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Μιλώντας στον Active και στην εκπομπή Ατζέντα, η  Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αρχικά αναφέρθηκε στην προσφυγή πολίτη εναντίον του Γραφείου της η οποία αφορούσε ανεπιθύμητο μήνυμα spam.  Ξεκαθάρισε ότι ο παραπονούμενος  υπέβαλε δυο φορές παράπονο και επιβλήθηκαν πρόστιμα 600 και 1000 ευρώ ενώ στη συνέχεια οδήγησε την υπόθεση στο διοικητικό δικαστήριο. Το Διοικητικό Δικαστήριο δικαίωσε την απόφαση του Γραφείου ότι σωστά έπραξε και επέβαλε την διοικητική αυτή κύρωση.

Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σχολίασε πως τα πρόστιμα σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Αρχικά για αυτού του είδους της παραβιάσεις επιβάλλονταν πρόστιμα της τάξεως των 250 και των 500 ευρώ ενώ τώρα για περιπτώσεις spam έχουν αυξηθεί στα 1000 και 1500 ευρώ.  Τόνισε δε, ότι δεν είναι μόνο η χρηματική επιβάρυνση για την εταιρεία αλλά τίθεται και το θέμα της εικόνας μιας εταιρείας όταν αυτή καταγγέλλεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Στις πλείστες περιπτώσεις, είπε, οι εταιρείες ή οργανισμοί συμμορφώνονται μετά την προειδοποίηση ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που ακολουθούν τα πρόστιμα.
 
Για την απώλεια φακέλου ασθενή από το Μακάρειο

Όπως ανέφερε η κ. Νικολαϊδου, αυξητική τάση παρουσιάζουν και αυτού του είδους τα πρόστιμα καθ’ ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα η απώλεια ιατρικού φακέλου ενώ τείνει να γίνει συχνό φαινόμενο. Τα παράπονα που φθάνουν στο Γραφείο της όπως είπε έχουν μειωθεί ωστόσο τα πρόστιμα από 1500 ευρώ αρχικά έχουν φθάσει τις 5000 λόγω του Γενικού Κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα.

Τα ιατρικά δεδομένα είναι ειδική κατηγορία, σχολίασε η Επίτροπος ενώ δεν είναι αυτοσκοπός η επιβολή προστίμου. Πρόστιμα επιβάλλονται όπου η παραβίαση είναι σοβαρή και συνήθως επανειλημμένη, ενώ είπε πως αυτά τα φαινόμενα θα εκλείψουν με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών φακέλων.

Πηγή: philenews