Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

Αλβανία: Νέες βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς έξω από τη Βουλή

Αλβανία: Νέες βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών εξω από τη Βουλή
Νέες βίαιες συγκρούσεις, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, έγιναν χθες το βράδυ (Τρίτης 26/2) στα Τίρανα, έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Η Αλβανική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν να εισβάλουν στη Βουλή την ώρα που συνεδρίαζαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Αφορμή για τα επεισόδια ήταν η αιφνιδιαστική ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Βουλής για την διεξαγωγή, σήμερα, συνεδρίασης του σώματος, η οποία ήταν να γίνει την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά είχε αναβληθεί λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας, που είχαν δημιουργήσει οι διαδηλώσεις μπροστά στο κοινοβούλιο. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε τους οπαδούς της σε νέα διαδήλωση έξω από τη Βουλή.

Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και περικύκλωσαν το κτίριο της Βουλής, το οποίο φρουρούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 
Οι διαδηλωτές επιχείρησαν πρώτα να εμποδίσουν τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να εισέλθουν στη Βουλή και στη συνέχεια επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσει.
Διαδηλώσεις κατά του Έντι Ράμα
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θεωρούν τη Βουλή παράνομη και επανέλαβαν, το αίτημά τους για παραίτηση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, από τον οποίο ζητούν να εγκαταλείψει τη χώρα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσα κάλεσε την αστυνομία να εισέλθει στη Βουλή και να συλλάβει, τους εγκληματίες, όπως τους χαρακτήρισε, κυβερνητικούς βουλευτές, «πριν το κάνει ο λαός».
Διαδηλώσεις κατά του Έντι Ράμα
Η ατμόσφαιρα μπροστά στο κτίριο της βουλής παρέμενε έως το βράδυ τεταμένη ενώ στο εσωτερικό οι βουλευτές συνέχιζαν τη συνεδρίαση με τον πρωθυπουργό Ράμα να συμμετέχει σε κομματική συγκέντρωση στην πόλη Λούζνια.