Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019

«Γαλάζια Πατρίδα»: Ξεκινά την Τετάρτη η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Τουρκίας

Τουρκικά πολεμικά πλοία
Πάνω από 100 πλοία του τουρκικού Ναυτικού θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» η οποία ξεκινάει στις 27 Φεβρουαρίου και θα διεξαχθεί σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία τους που φέρει την ονομασία «Mavi Vatan» ή στα ελληνικά «Γαλάζια Πατρίδα» και η οποία θα ξεκινήσει αύριο, 27 Φεβρουαρίου.
«Πάνω από 100 πολεμικά πλοία θα συμμετέχουν σε τρεις ταυτόχρονες ναυτικές ασκήσεις», μετέδωσε η τουρκική Milliyet, καθώς η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των «λεγομένων αμφιλεγόμενων περιοχών σε Ελλάδα και Κύπρο», όπως αναφέρει το ίδιο Μέσο.
Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαρτίου, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο από το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας.
Τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα ξεκινήσουν με πλήρη οπλισμό από τις βάσεις του Γκολκούκ, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, και του Ακσάζ, απέναντι από την Ρόδο.
Κατά την άσκηση θα γίνει χρήση αληθινών πυρών, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό ΜΜΕ. Θα συμμετέχουν υποβρύχια, κορβέτες και φρεγάτες, ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκονται ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ.
Στο πλαίσιο των σεναρίων, κορβέτες και φρεγάτες θα βάλουν κατά των στόχων πάνω από το νερό, ενώ πύραυλοι αεράμυνας θα εκτοξευτούν από πλοία. Στην άσκηση θα συμμετέχουν, επίσης, οι επίλεκτες μονάδες κομάντο SAT και SAS.
Πριν λίγες ημέρες, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε δημοσιεύσει βίντεο με το μήνυμα: «Τα εθνικά μας πλοία είναι έτοιμα για τη "Γαλάζια Πατρίδα"».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ