Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019

Στρατιωτική δράση στο Ιντλίμπ εξετάζει η Τεχεράνη

Υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης με σημαίες της Συρίας, του Ιράν και της Ρωσίας
Η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, προκειμένου να εκκαθαριστεί η επαρχία του Ιντλίμπ από τις τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στην περιοχή.
Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης εναντίον των τρομοκρατών της συριακής επαρχίας του Ιντλίμπ άφησε ανοιχτό η Τεχεράνη, η οποία χαρακτήρισε «αποδεδειγμένα άκαρπες» όλες τις επιλογές που έχουν ήδη ληφθεί.
«Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα θέλαμε μία στρατιωτική επιχείρηση. Έχουμε δουλέψει για να το αποφεύγουμε, επειδή γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στο Ιντλίμπ θα μπορούσε να καταλήξει σε καταστροφή. Ωστόσο, οι άλλες προσεγγίσεις έχουν αποτύχει, καθώς το ISIS ελέγχει ολοένα και περισσότερα εδάφη της επαρχίας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα «Basler Zeitung».
Την Παρασκευή, στενός σύμβουλος του προέδρου της Συρίας δήλωσε ότι η Δαμασκός έχει αποφασίσει να ανακτήσει τον έλεγχο της επαρχίας και ότι έχει ήδη εξετάσει το χρονικό πλαίσιο και τους τρόπους εφαρμογής αυτής της απόφασης.

Η επαρχία του Ιντλίμπ τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από το 2015.
Το 2017, όταν οι Ιράν, Ρωσία και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, μαχητές από διάφορες ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες, οι οποίες αρνήθηκαν να παραδοθούν στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, μετέβησαν στο Ιντλίμπ.
Σήμερα, η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη παραμένει ως το τελευταίο σημαντικό «καταφύγιο» τρομοκρατών και ένοπλων δυνάμεων στη Συρία.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν στη δημιουργίας μίας νέας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, μήκους 9 έως 12 μιλίων, η οποία θα είναι «καθαρή» από βαρύ οπλισμό και μαχητές.
Παρ' όλα αυτά και παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, οι εναπομείναντες μαχητές τακτικά παραβιάζουν τις συνθήκες της κατάπαυσης του πυρός.
Στο μεταξύ, τον Ιανουάριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι το ISIS έχει καταλάβει περίπου το 70% της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

https://sputniknews.gr/kosmos/201902232367739-idlib-texerani-stratos-syria/