Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019

Ανήσυχη ηρεμία για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ανήσυχη ηρεμία για ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στη Λευκωσία σε σχέση με την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Παρά το γεγονός ότι δεν αναμένονται αρνητικές εξελίξεις, την κυπριακή Κυβέρνηση την ενδιαφέρει πολύ το περιεχόμενο της έκθεσης που θα παρουσιαστεί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και το περιεχόμενο του τελικού ψηφίσματος. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας με την οποία θα εισηγείται την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι διαβουλεύσεις εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πραγματοποιηθούν στις 22 Ιανουαρίου 2019 στην παρουσία της ειδικής αντιπροσώπου Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ως γνωστό η τελική απόφαση αναμένεται στις 30 Ιανουαρίου.
 
Η προσοχή της Λευκωσίας στρέφεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, προς δύο κατευθύνσεις: 
 
Πρώτον, στο τι θα περιληφθεί στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Έκθεση την οποία ως γνωστό συντάσσει η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. 
 
Δεύτερον, στο πώς θα προσεγγίσουν το ζήτημα τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ σ’ ό,τι αφορά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και σε σχέση με την πίεση από πλευράς ΗΠΑ για περικοπές στις ειρηνευτικές αποστολές. 
  
Ήδη η Λευκωσία βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη συζήτηση στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Κορνήλιος Κορνηλίου και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης έχουν ξεκινήσει σειρά επαφών προς διάφορες κατευθύνσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και προ των συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα ταξιδεύσει προς τη Νέα Υόρκη ο Α. Μαυρογιάννης για να προβεί σε σειρά επαφών με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. 
 
Στη Νέα Υόρκη μετέβη ο «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος Κουντρέτ Οζερσάι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, ο Οζερσάι προτίθεται να έχει σειρά επαφών με αντικείμενο συζήτησης την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και με εκπροσώπους χωρών με συμφέροντα στην Κύπρο. Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Οζερσάι έγραψε: «Στόχος μας είναι να ακουστεί η φωνή μας στη διεθνή αρένα και για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα οφέλη μας». 
 
Προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε πως θα ήταν ««απολύτως παράδοξο, μεσούσης της προσπάθειας του ΓΓ του ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ, για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, να αλλάξει κάτι όσον αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».
 
«Υπάρχει ένας γενικός προσανατολισμός αναθεώρησης των ειρηνευτικών δυνάμεων, πλην όμως στην περίπτωση της Κύπρου, ενόσω διαρκεί η τουρκική κατοχή και υπάρχει ο τουρκικός στρατός που απαριθμεί μερικές δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, είναι απαραίτητη η παραμονή και ο ρόλος της ειρηνευτικής δύναμης» ανέφερε.
 
Υπογράμμισε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ «παίζει ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο γιατί αν έχουμε ηρεμία στην Κύπρο και αν αποφεύγονται κάποια περιστατικά είτε επεισόδια, είναι χάριν στην παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».
 
ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί σήμερα για τη Σλοβενία, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη. Κατά την εκεί παραμονή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τύχει επίσημης υποδοχής, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λουμπλιάνα, από τον Πρόεδρο της Σλοβενίας κ. Borut Pahor, με τον οποίο θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
 
Τις συνομιλίες θα απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα που άπτονται του τομέα της Ενέργειας, των τριμερών συνεργασιών, το Brexit, καθώς και ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Στο πλαίσιο των συνομιλιών αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο Πρόεδροι θα προβούν στη συνέχεια σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας κ. Marjan Sarec, ενώ θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προ τιμήν του ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της χώρας κ. Dejan Zidan.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου και τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Βασίλη Πάλμα, θα επιστρέψει στην Κύπρο νωρίς το πρωί της 10ης Ιανουαρίου.
 
Ανέλαβε χθες η Σιέριλ Πιρς 
 
Η ταγματάρχης Σιέριλ Πιρς από την Αυστραλία ανέλαβε χθες και επίσημα τα καθήκοντά της στη θέση της Διοικήτριας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Την Πιρς, η οποία αντικαθιστά τον Μοχάμαντ Καμπίρ από το Μπαγκλαντές, υποδέχθηκε στην Κύπρο η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων στην Κύπρο, στη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
 
Η ταγματάρχης Πιρς είχε μια επιτυχημένη καριέρα στις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας μέχρι το 2017, ενώ τον τελευταίο χρόνο υπηρέτησε ως επικεφαλής της στρατιωτικής σχολής της χώρας.
 
Το 2016 υπηρέτησε επίσης ως διοικήτρια της μονάδας που διατηρούσε η Αυστραλία στο έδαφος του Αφγανιστάν έχοντας υπό την αιγίδα της την εκπαίδευση των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
  Aνδρέας Πιμπίσιης